Optimus Étterem | +36 74 67 67 00 | H-CS és V:12:00-22:00 , P-SZ: 12:00-24:00

A libanyomok a Bodriba vezetnek…

A libanyomok a Bodriba vezetnek…

Mindannyian ismerjük a közmondást, hogy „aki Márton napján libát nem eszik, az egész éven át éhezik”, így jó ideje két hétvégét is szentelünk a toursi püspök tiszteletére. November 10-én és 17-én is megültük eme jeles napot a pincészetünknél, és egy utolsó nagy lakomával felkészültünk a karácsony előtti böjti időszakra.

A szokásos svédasztalos büfévacsorával Makk Norbi ismét kitett magáért libaságok tekintetében, újfent a gasztronómia csúcsára emelve a szárnyast. Előételként wasabival és édes chiliszósszal megbolondított liba sushi, valamint libamájas vadpástétom került a tányérjainkra. Természetesen idén sem maradhatott el a tradicionális libatepertő, melyet lilahagyma és savanyú jalapeño kísért.

Levesek tekintetében idén is kétféle variációban kerültek fazékba a szárnyasok: a klasszikus libalevest fava bab és tejföl fűszerezte, míg a füstölt libamell korhely hallevesben mártózott meg.

Főételek tekintetében hatféle, nem is akármilyen ételkreációk vártak bennünket. A libacomb kétféle köntösben mutatkozott be: chilis csokimártással és fügerizottóval, a magyaros ízeket kedvelőknek pedig paprikás-szalonnás-hagymás nokedlivel. A libamell ánizsos édesköménymártást és burgonyapürét kapott társául, de a belsőséget kedvelők is találtak kedvükre valót, hiszen az étlapon libazúzapörkölt is szerepelt erdei gombákkal és puliszkával. A liba paellával pedig olyannyira nemzetközi vizekre evezhettünk, hogy még fekete kagylót is rejtett a sáfrányos rizs.

Aki pedig bírta szusszal, Rákóczi túróssal és kétféle csokoládétortával tehetett pontot a libaságok hosszú sorára.

Közben, előtte és utána pedig természetesen újborok követték egymást a poharainkban, hiszen a hiedelem szerint “a bornak Márton a bírója”, azaz mindenképpen meg kell kóstolni a hordók tartalmát ezen a napon. Az est során így bemutatkozott a frissen lepalackozott Gúnár, Rozi és Sauvignon Blanc is.

Beszédes nevű Gúnár borunk kifejezetten Márton napjára készült, könnyed, elegáns savakkal, egyszerű tanninokkal és friss gyümölcsjegyekkel rendelkezik. Főként libaételek kísérőjeként ajánljuk, de Márton nap után a nem túl fűszeres, hétköznapi ételeknek, friss sajtoknak is kiváló kísérője lehet.  Rozi rozénk friss, üde, epres-málnás, roppanós, ahogy tőle már megszokhattuk, a Blanka névre hallgató Sauvignon Blanc-unk pedig könnyed, friss, határozott savakkal, bodza, zöld alma és citrom jegyeket mutató lendületes bor. Tartottuk is magunkat ahhoz a néphithez, miszerint minél több bort iszunk ezen a jeles napon, annál több erőt és egészséget szívunk magunkba.

Ami pedig a hangulatot illeti, arra nem lehetett panasz, hiszen öttagú cigányzenekar gondoskodott róla, és arról, hogy mindenkinek elhúzzák a kedvenc nótáját.