Optimus Étterem | +36 74 67 67 00 | H-CS és V:12:00-22:00 , P-SZ: 12:00-24:00

Kékfrankos Toros Bortúra

Kékfrankos Toros Bortúra

25074904_274260169763849_2996680857723893450_o2018. február 10-én, szombaton, 11-18 óráig, első évben kerül megrendezésre a Kékfrankos Toros Bortúra, Szekszárd déli részén található 3 pincészet összefogásával. A gyalogtúrás kóstolók nagy népszerűségnek örvendenek a borvidéken, a borászoknak pedig egy régen dédelgetett álma valósul meg ezzel a téli bortúrával, melyet a Bodri, a Takler és a Fritz Pincészet hívott életre. Mind a 3 pincészet vendégül lát egy szekszárdi „Év borásza” pincészetet és egy „kis” pincét.

A poharakba a borvidék egyik emblematikus bora, a kékfrankos kerül, és mivel mindegyik pincészet 2-2 vendégpincét lát vendégül, így lehetővé válik, hogy a borászok bemutassák a fajta rendkívüli sokszínűségét.

FullSized-20170820-fürt-cimlap-0025-2Pincészetünk 2,5 hektár kékfrankossal rendelkezik a Faluhely-dűlőben, a Gurovica-dűlőben, a Csötönyi-völgyben és Gesztenyésben. Az egyik legfontosabb fajtánk, mivel kiváló rozék készülnek belőle, elsőrendű alapanyag a bázisborokhoz, jól házasítható és komplex, így koncentrált prémium termékek készítésére is alkalmas. Bársonyossága, fűszerezettsége, a fajtára jellemző intenzív illata bizonyítja, hogy a kékfrankos különleges minőséggel hálálja meg a nagyszerű termőhelyet. Jól tükrözi-közvetíti a terroirt, nagy lehetőségek rejlenek benne. A megfelelő terméskorlátozással feldolgozott szőlő, a kifogástalan erjesztési körülmények és a jó hordóválasztás igazi különlegességet eredményez. Többek között ezért is áll a pincészetünk fajtaszerkezetének centrumában ez a ma már hungarikumnak tekinthető fajta, melynek borvidéki fejlődését a Bodri birtokon évente megrendezett kékfrankos fajtakóstolókon szoktuk elemezni.

hirlingbÔÇálint_bodri_001Az idei évben több új telepítéssel növekedett a birtok. Ezek nem nagy, sokkal inkább érdekesebb területek, a fajtaösszetétel szerint pedig kékfrankos, sauvignon blanc és syrah. Kékfrankos esetében egy fél hektárnyi Ausztriából származó klónt telepítettünk Faluhely-dűlő azon részébe, ami a keleti fekvés miatt egy picit hűvösebb. Nagyon bízunk benne, hogy hosszú távon, a már meglévő kékfrankosunkkal házasítva egy egészen más struktúrájú bort tudunk kialakítani általa, egy picit feszesebbé tudjuk tenni a dűlőválogatott borokat.

A túrán kínált boraink: 

kekfrankos_palackSzekszárdi Kékfrankos 2016: Gyümölcsös kékfrankos, melyben a finom szekszárdi savak és a visszafogott tannin könnyed egyensúlyt alkot egymással. Mély, lilás színnel köszönt minket, valamint intenzív meggyes jegyekkel. Kortyolva szép, élénk savszerkezettel, jól eltalált testességgel, megfelelő lendülettel és hosszú utóízzel találkozhatunk. Igazi klasszikus, jó ivású bor. Fogyasztását 14-16°C fokon ajánljuk a hét minden napjára. Remek kísérője lehet egy jó gulyáslevesnek, székelykáposztának vagy könnyebb grill ételeknek.

Faluhely_KekfrankosValogatas_palack2Szekszárdi Kékfrankos Válogatás „Faluhely” 2015: Ez a bor a Faluhely-dűlőben termett, kitűnő minőségű, válogatott szőlőből készül. Csodálatosan mély rubin szín, meggyes, szedres illat és krémes ízvilág jellemzi, illatban-ízben vaníliás-konyakos felhangokkal. 16-18°C fokon juhtúrós ételekhez, egy jó kis brassóihoz, rántott májhoz vagy rakott krumplihoz eszményi társnak ígérkezik.

blog_20171209-prem-menu-0098Téli túra lévén az évszaknak megfelelő, helyi alapanyagokból készült disznótoros ételeket kínálunk, így a Takler Borbirtoknál sült hurkát, kolbászt, a Fritz Pincészetnél töltött káposztát, míg nálunk disznópörköltet fogyaszthatnak a vendégek.

A borvidék jövőképének kikiáltott kékfrankos-kadarka-bikavér hármasból a kadarka után tavaly a bikavér, reményeik szerint pedig most a kékfrankos is igazolni fogja az elvárásokat.

További információk: www.kekfrankostoros.hu

Bodri hírlevél
Íratkozzon fel hírlevelünkre és tudjon meg többet elsőként pályázati híreinkről, programjainkról és újdonságainkról.
FELIRATKOZOM
close-link
Kosár
jelenleg üres a kosara!
Összesen
Ft
Vásárlás folytatása