BODRI Optimus Étterem: +36 74 67 67 00 | +36 20 321 39 19 Nyitva H-CS és V:12:00-22:00, P-Sz:12:00-24:00
Az egész éves munka ősszel, szüret idején mutatkozik meg igazán egy pincészet életében. 2016 ismét tartogatott kihívásokat a borászok számára. A Bodri Birtokon szeptember 6-án kezdődött a szüret a fehér fajtákkal – sauvignon blanc-nal, chardonnay-val, rizlingszilvánival -, és egészen október 26-áig tartott.
Urbán Petivel ezen időszak tanulságairól és nagy reménységeiről beszélgettünk.
Már szinte minden évben elmondhatjuk, hogy nehéz évjáraton vagyunk túl, de így a szüret végére mind mennyiségileg, mind minőségileg elégedettek lehetünk, sőt a vártnál még jobbat is tudtunk produkálni.
A július végi-augusztus eleji sok csapadék azért okozott némi aggodalmat, hiszen 200 mm -nél is több eső esett, ami nagyjából háromszorosa annak, ami egy átlagos nyár végi időszakban leesik. A korai fajtákkal emiatt egy picit küszködtünk, talán ők szenvedtek a legtöbbet idén, a fegyelmezett növényvédelmi-, valamint zöldmunkának köszönhetően azonban megoldottuk a problémát. Hozzá kell tenni, ezután egy “álomszeptember” következett, kevés csapadékkal, szép napos, meleg idővel. Mivel még év közben meg tudtuk fogni a betegségeket, így a botritisz fertőzés sem fenyegetett a későbbi ködösebb, párásabb időszakban.
Sokáig a tőkén tudtuk hagyni a szőlőt, és egy-egy esőnap kivételével folyamatosan tudtunk szüretelni. Az évjárati sajátosságnak, azaz a melegnek és a csapadéknak köszönhetően telt fürtöket és bogyókat tudtunk leszedni, igen érdekes paraméterekkel. A hosszú tőkén hagyás miatt fenolosan érett lett a szőlő, a savkészlet magasabb lett, a végére pedig a cukortartalom is megnőtt. Van olyan cabernet franc-unk például, aminek az alkoholtartalma 15 % fölötti, de a merlot-k is 14,5-15 % körül mozognak. Almasavbontás után egy nagyon optimális savállapot fog kialakulni, jó Ph-val, ennek köszönhetően jól eltartható és jól érlelhető borok születnek ebben az évjáratban.
Más stílusúak lesznek, mint az elmúlt évek meleg időszakaiban – például 2007-ben, 2009-ben, 2011-ben vagy 2012-ben -, de szerintem összetettebb, komplexebb és emellett izgalmas borok fognak készülni.
Amivel jelenleg a legjobban elégedettek vagyunk, az Gurovicáról a merlot és kékfrankos – utóbbinál nagyon érdekes, hogy a szüret utolsó napjáig kint tudtuk hagyni a szőlőt -, Faluhelyről pedig szintén a merlot, valamint a cabernet franc, amik végeredményeként kimagasló minőségre számíthatunk.
A böngészési élmény fokozása, a személyre szabott hirdetések vagy tartalmak megjelenítése, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk. A "RENDBEN" gombra kattintva hozzájárulhat a sütik használatához.