BODRI Optimus Étterem: +36 74 67 67 00 | +36 20 321 39 19 Nyitva H-CS és V:12:00-22:00, P-Sz:12:00-24:00
2018. február 10-én, szombaton, 11-18 óráig, első évben kerül megrendezésre a Kékfrankos Toros Bortúra, Szekszárd déli részén található 3 pincészet összefogásával. A gyalogtúrás kóstolók nagy népszerűségnek örvendenek a borvidéken, a borászoknak pedig egy régen dédelgetett álma valósul meg ezzel a téli bortúrával, melyet a Bodri, a Takler és a Fritz Pincészet hívott életre. Mind a 3 pincészet vendégül lát egy szekszárdi „Év borásza” pincészetet és egy „kis” pincét.
A poharakba a borvidék egyik emblematikus bora, a kékfrankos kerül, és mivel mindegyik pincészet 2-2 vendégpincét lát vendégül, így lehetővé válik, hogy a borászok bemutassák a fajta rendkívüli sokszínűségét.
Pincészetünk 2,5 hektár kékfrankossal rendelkezik a Faluhely-dűlőben, a Gurovica-dűlőben, a Csötönyi-völgyben és Gesztenyésben. Az egyik legfontosabb fajtánk, mivel kiváló rozék készülnek belőle, elsőrendű alapanyag a bázisborokhoz, jól házasítható és komplex, így koncentrált prémium termékek készítésére is alkalmas. Bársonyossága, fűszerezettsége, a fajtára jellemző intenzív illata bizonyítja, hogy a kékfrankos különleges minőséggel hálálja meg a nagyszerű termőhelyet. Jól tükrözi-közvetíti a terroirt, nagy lehetőségek rejlenek benne. A megfelelő terméskorlátozással feldolgozott szőlő, a kifogástalan erjesztési körülmények és a jó hordóválasztás igazi különlegességet eredményez. Többek között ezért is áll a pincészetünk fajtaszerkezetének centrumában ez a ma már hungarikumnak tekinthető fajta, melynek borvidéki fejlődését a Bodri birtokon évente megrendezett kékfrankos fajtakóstolókon szoktuk elemezni.
Az idei évben több új telepítéssel növekedett a birtok. Ezek nem nagy, sokkal inkább érdekesebb területek, a fajtaösszetétel szerint pedig kékfrankos, sauvignon blanc és syrah. Kékfrankos esetében egy fél hektárnyi Ausztriából származó klónt telepítettünk Faluhely-dűlő azon részébe, ami a keleti fekvés miatt egy picit hűvösebb. Nagyon bízunk benne, hogy hosszú távon, a már meglévő kékfrankosunkkal házasítva egy egészen más struktúrájú bort tudunk kialakítani általa, egy picit feszesebbé tudjuk tenni a dűlőválogatott borokat.
A túrán kínált boraink:
Szekszárdi Kékfrankos 2016: Gyümölcsös kékfrankos, melyben a finom szekszárdi savak és a visszafogott tannin könnyed egyensúlyt alkot egymással. Mély, lilás színnel köszönt minket, valamint intenzív meggyes jegyekkel. Kortyolva szép, élénk savszerkezettel, jól eltalált testességgel, megfelelő lendülettel és hosszú utóízzel találkozhatunk. Igazi klasszikus, jó ivású bor. Fogyasztását 14-16°C fokon ajánljuk a hét minden napjára. Remek kísérője lehet egy jó gulyáslevesnek, székelykáposztának vagy könnyebb grill ételeknek.
Szekszárdi Kékfrankos Válogatás „Faluhely” 2015: Ez a bor a Faluhely-dűlőben termett, kitűnő minőségű, válogatott szőlőből készül. Csodálatosan mély rubin szín, meggyes, szedres illat és krémes ízvilág jellemzi, illatban-ízben vaníliás-konyakos felhangokkal. 16-18°C fokon juhtúrós ételekhez, egy jó kis brassóihoz, rántott májhoz vagy rakott krumplihoz eszményi társnak ígérkezik.
Téli túra lévén az évszaknak megfelelő, helyi alapanyagokból készült disznótoros ételeket kínálunk, így a Takler Borbirtoknál sült hurkát, kolbászt, a Fritz Pincészetnél töltött káposztát, míg nálunk disznópörköltet fogyaszthatnak a vendégek.
A borvidék jövőképének kikiáltott kékfrankos-kadarka-bikavér hármasból a kadarka után tavaly a bikavér, reményeik szerint pedig most a kékfrankos is igazolni fogja az elvárásokat.
További információk: www.kekfrankostoros.hu
A böngészési élmény fokozása, a személyre szabott hirdetések vagy tartalmak megjelenítése, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk. A "RENDBEN" gombra kattintva hozzájárulhat a sütik használatához.