BODRI Optimus Étterem: +36 74 67 67 00 | +36 20 321 39 19 Nyitva H-CS és V:12:00-22:00, P-Sz:12:00-24:00

Bodri Törköly – a szőlő lelke palackban

Bodri Törköly – a szőlő lelke palackban

Amikor régebben törkölypálinka került elő egy társaságban, mindenki felkészült a férfias erőpróbára, majd legyűrte az italt, vagy fordítva… Mostanság egy picit más a módi. A jó törkölypálinka amellett, hogy kellemes zamatokkal kényezteti fogyasztóját, megmutatja alapanyaga szépségeit, tehát a szőlő – jobb esetben a szőlőfajta – illat- és ízjegyeit. Mint a boroknál, a pálinkák esetében is beszélhetünk tisztaságról, egyensúlyról, hosszúságról, zamatgazdagságról, de mi is befolyásolja ezeket a jellemzőket?

A szőlész és a borász filozófiája nagyban meghatározza a kezük alól kikerülő borok minőségét. A törköly – a kipréselt szőlő –  kvintesszenciáját nyújthatja mindannak, ami megtermett a dűlőben, mindehhez „csupán” megfelelő alapanyag és technológia szükségeltetik. Azt, hogy jó pálinka kizárólag jó törkölyből készülhet, nem szorul különösebb magyarázatra. A főzőmester számára a jó törköly egyet jelent a friss, lédús, a présből épphogy kikerült alapanyaggal. És az sem hátrány természetesen, ha a borász legféltettebb kincsének törkölye, tehát a legjobb, válogatott szőlő „préselménye” kerül a kezei közé.

Mind a fehér, mind pedig a kékszőlőknél fontos a törköly gyors feldolgozása, hiszen a levegő oxigéntartalma a legfinomabb aromákat képes tönkretenni.

A vörösborok héjon erjesztése után tulajdonképpen kész cefrét viszünk a főzdébe, de a fehér szőlőfajták törkölyét még erjeszteni kell. A jobb főzdékben ezt irányítottan, fajélesztők segítségével, levegőtől elzárt térben oldják meg, hogy a legfrissebb, fajtajelleges illatokat is megjeleníthessük később a pohárban.

Legjobb mindezt a főzőmester útmutatásai alapján megvalósítani, hiszen ő tudja legjobban, mire is van szükség egy jó párlat elkészítéséhez. Az igazán intenzív zamatokat legjobban oszlopos lepárlón tudjuk „megszólaltatni”, hiszen a magas fokú elválasztás – egy jó főzőmesterrel kombinálva – lehet a kimagasló minőség egyik záloga. Lepárlás után a friss pálinka néhány hónapot pihen, mire illatanyagai rendeződnek.

A kóstolást legjobb egy minőségi pálinkás pohárból megejteni, amely az illatokat koncentráltan továbbítja orrunk felé. Felbontás és kitöltés után a törkölypálinkákat általában egy-két percig érdemes levegőztetni, a fahordóban érlelt tételeknél ez az idő minimum 3-5 perc. Érdemes várni, hiszen ekkor már az eddig kizárásra ítélt levegő teljesen ellentétes hatást fejt ki, felnyitja számunkra a zárt aromákat, megmutatva az idáig rejtőzködő értékeket az italban.
A törkölypálinkák általában koncentráltabb, erőteljesebb ízű italok, ezért gyakran fogyasztunk melléjük, hozzájuk ételeket, melyeket rendszerint a pálinka stílusához érdemes választani. Egy illatos szőlőfajta, mondjuk cserszegi fűszeres törkölyéhez például a távol-keleti konyha remekeit, míg egy érlelt cabernet franc mellé akár tűzdelt őzgerincet is kóstolhatunk, nem fogunk csalódni.

A Bodri Pincészet legjobb borainak törkölyét a Brill Pálinkaház tulajdonos-főzőmestere, Nagy Attila varázsolta pálinkává. Mint minden Brill pálinkára, a Bodri törkölyökre is igaz a szlogen:

A pálinka – élmény…

KékfrankosKékfrankos törkölypálinka

Gazdag, lassan nyíló illatában meggyfa-virág, édes, csillagánizs-medvecukor vonulat és pici mák, mely gyakori kísérője a kékszőlő törkölypálinkáknak. Összetett ízében édes és fanyar jegyek váltakoznak, kellemes, inkább fűszeres érzetet hagyva a szájban. Jó arányok, pici alkohol-érzettel, mely lassan belesimul az összképbe.

Cabernet FrancCabernet Franc törkölypálinka

Közvetlen, kedves, gyümölcs-virág kompozíció, háttérben némi citrusos fanyarsággal. Szájban könnyed szerkezet, virágos, grapefruit-fanyar, friss ízek, lecsengésében az alkohol melegít, de nem agresszíven, inkább csak megtámogatva a zamatokat.

Bodrikutya  törkölypálinka

Könnyedebb, fanyar erdei gyümölcsöket és olajos magvakat egyaránt felvonultató illat, melyet lassan fűszerek – bors és leheletnyi bazsalikom – egészít ki.

Ízben közepesen telt, elsődlegesen fűszerekről, manduláról szól, utóízében enyhe fanyarság őrzi a frissességet. Könnyedebb kékszőlő-törköly, annak eleganciájával, finomságával.

Cabernet SauvignonCabernet Sauvignon törkölypálinka

Lassabban nyíló poros, édes-törkölyös, mákos illatok, háttérben leheletnyi túlérett gyümölccsel és némi borssal. Telt ízében vezet az illatból már ismerős mák, puha, kellemes, hosszú lefutású, jó arányú pálinka.

Sauvignon BlancSauvignon Blanc seprőpárlat

A borseprőből készült italt -mivel nem közvetlenül gyümölcsből készült- a törvény csak párlat néven engedi forgalmazni, ez természetesen az élvezeti értékéből semmit sem von le. Meglepőn intenzív, fajtajelleges illattal nyit: érett citrusok, bodza és egy pici hűvös, mentás jegy jelenik meg a pohárban, az alapanyag krémes jegyei pár perc levegőztetés után mutatkoznak, de akkor is csak kiegészítik az összképet. Telt ízében az illatból már ismerős citrusok fanyarsága szépen illeszkedik az olajos, testes, végtelenül hosszú lefutású, immár valóban krémes zamatokhoz, melyeket leheletnyi alkohol-melegség keretez.

Írja meg kérdését vagy ajánlat kérését:
 

close-link
Bodri hírlevél
Íratkozzon fel hírlevelünkre és tudjon meg többet elsőként pályázati híreinkről, programjainkról és újdonságainkról.
FELIRATKOZOM
close-link
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0