BODRI Optimus Étterem: +36 74 67 67 00 | +36 20 321 39 19 Nyitva H-CS és V:12:00-22:00, P-Sz:12:00-24:00

Különleges szarvasgomba a Bodri birtokon

Különleges szarvasgomba a Bodri birtokon

Korábban a magazinunkban már beszámoltunk arról, hogy az erdeinken belül felfedeztünk egy különleges és igen ritka szarvasgomba ültetvényt, mely sehol máshol nem található meg az országban. Januártól áprilisig ültetvénybejárásokat szervezünk az érdeklődőknek, melyet kifejezetten a Bodri borokhoz komponált szarvasgombás ebéddel vagy vacsorával fűszerezünk meg.

Az alábbiakban Pétervári József beszámolóját olvashatjátok a szarvasgomba megtalálásáról.

IMG_0858Tudjuk, hogy ritka csemege, hogy kutyákkal keresik. A föld alatt él és leggyakrabban fekete, ezért régen az ördöghöz tartozónak hitték, és csalással, hamissággal hozták kapcsolatba. Mondják, hogy a szarvasbikák bőgés előtt ettől kapnak erőre, és az emberek közt is becses szerelmi ajándéknak számít. Ízletes és ritka csemege, de, hogy kerül a Bodri birtokra?

Történt jó egy évvel ezelőtt, hogy születésnapomra a családom meglepett a kedvenc borvidékemre és borászomhoz egy három napos kikapcsolódással. Feleségemmel együtt útra keltünk és igazi triflászként kutyámat családtagnak tartva hoztam őt is. A borok kóstolgatása és gasztronómiai élvezetek mellett a környék bebarangolásával és felfedezésével töltöttük az időnket. Egy ilyen kirándulás alkalmával az egyik dombtetőn a kutyám szagot fogott, tudtam, hogy orra tévedhetetlen és hamarosan elő is került egy földalatti gomba. A gomba csak hasonlított már általam is ismert fajtához, de sejtettem, hogy ez nem pont az, itt valami különlegességre bukkanhattunk. A kikapcsolódásunk véget ért, de már akkor tudtam, hogy visszatérek. Így is lett és kutyámmal feltérképeztük a területet nem csak egy-egy gombára akadtunk, hanem volt szépen ebből a különleges fehér szarvasgombából. Megmutattam pár nálam többet látott szarvas gombásznak is, de ők sem láttak még pont ilyet. Így kutattam tovább és az Ötvös Lóránd Tudomány egyetem biológiai intézetéhez fordultam. Az egyetem vezető kutatója Dr. Bratek Zoltán lefolytatta a gomba makro- és mikromorfológiai vizsgálatát, amely alapján megállapították, hogy a gombák a kis fehér szarvasgombák fajcsoportjához tartoznak. A morfológiai jegyek többsége ugyanakkor a késői szarvasgomba fajra is ráillik, mely egyébként a tőlünk délre fekvő országokban terem. A vizsgált gomba egy Olaszországban előforduló Tuber borchii kládhoz tartozik, melyet Magyarországon még nem találtunk, azaz a gombaanyag származási helye e mediterrán gomba első hazai élőhelye.

IMG_0859A terület különlegessége, hogy tavasztól őszig is megajándékoz minket a nyári szarvasgombával, vagyis a Tuber aestivummal.

Istvánnal egyetértve a terület megóvására törekszünk és ezzel is gazdagítjuk a pincészet gasztronómiáját, mellyel még a mi unokáinknak is feladatuk lesz.

Írja meg kérdését vagy ajánlat kérését:
 

close-link
Bodri hírlevél
Íratkozzon fel hírlevelünkre és tudjon meg többet elsőként pályázati híreinkről, programjainkról és újdonságainkról.
FELIRATKOZOM
close-link
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0