BODRI Optimus Étterem: +36 74 67 67 00 | +36 20 321 39 19 Nyitva H-CS és V:12:00-22:00, P-Sz:12:00-24:00
“Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.” – tartja a közmondás. Nos, mi biztosan nem maradunk étlen-szomjan az elkövetkezendő esztendőben, hiszen november 19-én “megültük” Márton napját, együtt örültünk az újboroknak, és a karácsony előtti böjti időszakra még egy utolsó nagy lakomával felkészültünk.
A svédasztalos büfévacsorával Makk Norbert chef újfent a gasztronómia csúcsára emelte a libaságokat. Előételként fürjtojással töltött liba stefánia, valamint libamájas borjú terrine és klasszikus libatepertő szerepelt az étlapon, majd következett a lencsekrémleves füstölt libamellel, illetve lúd erőleves libamáj párnácskákkal. Főételként teán füstölt libamell, tejfölös vargányás libapaprikás, mangalicasonkával és aszaltfügével töltött libacomb, libazúza pörkölt, valamint liba lasagne közül választhattak a vendégek.
A liba mellett a Márton nap másik kiemelt szereplője az új bor. A hiedelem azt tartja, hogy “a bornak Márton a bírója”, azaz mindenképpen meg kell kóstolni a hordók tartalmát ezen a napon. A must ilyenkorra változik borrá, ekkor érik be a borosgazdák egész évi fáradozásának gyümölcse. Így az este folyamán bemutatkozott a frissen lepalackozott Gúnár, Rozi és Blanka is. A vörös házasítás könnyed, gyümölcsös, egyszerű tanninokkal, a Rozi friss, üde, epres-málnás, roppanós, ahogy tőle már megszokhattuk, a Blanka pedig intenzív bodza és citrus jegyeket mutató, lendületes bor.
Tartottuk is magunkat ahhoz a néphithez, miszerint minél több bort iszunk ezen a jeles napon, annál több erőt és egészséget szívunk magunkba.
Útravalónak Makk Norbitól sikerült két receptet is szereznünk.
Lencskrémleves füstölt libamellel
Hozzávalók 4 fő részére: 40 dkg lencse, 30 dkg póréhagyma, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg zeller, 15 dkg füstölt szalonna, 1 tk mustár, 0,5 tk curry paszta (zöld), só, cukor, balzsamecet, füstölt alaplé (amiben a libamell főtt)
Elkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, a zsírját egy edényben kiolvasztjuk. Rádobjuk a póréhagymát, és kevés ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a lencsét, a zölségeket és a fűszereket. A füstölt lével felöntjük, puhára főzzük, majd botmixerrel krémesre keverjük. Csészében tálaljuk, a tetejére kockázott libamellet teszünk.
Liba lasagne
Hozzávalók: 50 dkg libamell, 20 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 40 dkg kockázott paradicsom, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zeller, 10 dkg vaj, 2 ek liszt, 0,5 l tej, 20 dkg parmezán, 2 kg sütőtök, 50 dkg lasagne tészta, 3 ek olíva olaj, rozmaring, bazsalikom, méz
Elkészítés:
A vöröshagymát olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált libamellet, amiről előzőleg a bőrét eltávolítottuk. A zöldségeket lereszeljük, a fokhagymával együtt a piruló húshoz adjuk. Ráöntjük a paradicsomot, fűszerezzük és 50 percig főzzük. A vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet. Habzásig kevergetjük, majd felöntjük a tejjel. Megsózzuk és csomómentesre keverjük. A tököt megtisztítjuk, előmelegített sütőben, mézzel locsolva pirosra sütjük, majd ha kész, pépesítjük. Tepsiben a tésztát, a ragut, a besamelt és a tökpürét rétegezzük, a tetejét pedig parmezánnal megszórjuk. 175 fokon 40 perc alatt készre sütjük.
A böngészési élmény fokozása, a személyre szabott hirdetések vagy tartalmak megjelenítése, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk. A "RENDBEN" gombra kattintva hozzájárulhat a sütik használatához.