BODRI Optimus Étterem: +36 74 67 67 00 | +36 20 321 39 19 Nyitva H-CS és V:12:00-22:00, P-Sz:12:00-24:00

Múlt, jelen és jövő… 2. rész

Múlt, jelen és jövő… 2. rész

DCIM100GOPROG0022300.

121A2796Mint minden pincészet esetében, Bodriéknál is van egy kedvenc földterület. Nem tagadjuk, legutóbbi túránk során a mi szívünkbe is belopta magát a Gurovica, ahogy megpihentünk és sütkéreztünk a napsugarakban a dombtetőn, és ahol a 84 éves Bodri Papa vadalma pálinkáját kortyolgattuk.

“Az utóbbi időszakban nagyon intenzíven elkezdtünk dolgozni a Gurovicáért. Itt Kadarkánk, Kékfrankosunk, Cabernet Franc-unk, Cabernet Sauvignonunk, Merlot-nk és egy pici Rajnai Rizlingünk van. Ezeket az alapanyagokat, külön dolgozzuk fel, és dűlőszelektált tételekként kerülnek forgalomba. 2009-ben a Merlot-val kezdtük ezt a sort. Így került palackba a 2011-es és 2013-as Merlot, a 2012-es  Cabernet Sauvignon, és a 2013-as Kékfrankos Gurovica válogatás. Ez a dűlő nagyon érdekes, szabobalazs_bodri_017vörösagyagos, löszös, mészbabás, szürkeagyagos terület, de a talajösszetételen kívül figyelemre méltó az is, hogy a vörös- és szürkeagyagnak köszönhetően rendkívül nagy a talaj vízmegtartó képessége, így a szőlő gyökerei mindig vízhez jutnak, a legmelegebb nyaraknál sincsenek komoly aszály tünetek.”

Ekkora birtokhoz természetesen hozzátartozik a vendéglátás is. Kezdetben csak egyszerűbb ételeket kínáltak a borok mellé a kóstolóteremben, majd 2012-ben megnyitották az Optimus Éttermet. Itt a’la carte étkeztetés 121A6305folyik, melyet búbos kemencében készült ételekkel, valamint grill- és látványkonyhával tesznek még változatosabbá. A fő irányvonal a magyar konyha sokszínűségének bemutatása. Kicsit megreformálva, kicsit modernizálva, de mindenképp a magyaros ételeken van a hangsúly. A májustól októberig tartó időszak a tradicionális kemencés- és grill ételek szezonja, így kemencében készített rakott krumpli, sült csülök és kacsacomb, grillezett sertésszűz, jércemell, tarja és zöldségek kerülnek a tányérokra. A téli szezon a borvacsorák időszaka. A bor és étel harmóniájára különös figyelmet fordítanak, így a Bodri-borokhoz leginkább illeszkedő ételpárosítások kerülnek ki Makk Norbert séf kezei alól. Törekszenek arra, hogy minél több saját terméket állítsanak elő, így ők főzik be a szörpöket, a lekvárokat. Mindent, ami a birtokon megterem, felhasználnak a konyhán. A bodzaszörp, a csipkebogyó- és kökénylekvár, valamint a saját termesztésű fűszernövények mellett egy igazi különlegességgel is gazdagodott a birtokon belüli gasztrovonal.

blog_20170209-szarvasgomba_menu-0068“Sokat dolgozunk azon, hogy a gasztronómia és a vendéglátás is fejlődjön. Nagy szerencsénkre az erdeinken belül felfedeztünk egy szarvasgomba ültetvényt, ennek a kiaknázását tervezzük az elkövetkezendő időszakban. Nemrég kaptuk meg a génvizsgálat eredményét, miszerint ez egy igen értékes és különleges fehér szarvasgomba fajta, mely Magyarországon belül máshol nem található.  Heti egy alkalommal ültetvénybejárásokat szervezünk külön vezetővel és előadással, mindezt pedig egy szarvasgombás ebéddel vagy vacsorával fűszerezzük meg, amihez a Bodri Pincészet borait kínáljuk fogyasztásra.”

szabobalazs_bodri_019Mindig felmerül bennünk a kérdés, amikor egy borásszal beszélgetünk, hogy van-e kedvence a saját szortimentjéből, melyik a szívének leginkább kedves bora. Nehéz és fogós kérdés ez, a válasz pedig általában: az összes. Bodri István esetében sem volt ez másként, hiszen addig-addig sorolta a borokat, míg végül szinte a teljes palettán végigmentünk. De ez némiképp természetes is.

121A6202“Inkább úgy mondanám, hogy kedvenc boraim vannak. Fehérek közül a fehér Civilis QV-ből szeretek fröccsöket, hosszúlépéseket inni. Ha töményebb borra vágyom, akkor a Faluhely QV-nek a Rajnai-Olaszrizling házasítását szoktam kóstolni. Ez egy nehezebb, testesebb, egy évet fahordóban érlelt tétel, nagyon kellemes, citrusos illatokkal, vajkaramellás íz- és illatvilággal, szép savgerinccel. A siller megint egy nagy öröm, ha az ember szomjas és szeretne inni egy üdítő bort, mert a sillerben ott van a gyümölcsösség és a fűszeresség is. Nekem az is nagy kedvencem. Aztán idén kihoztunk egy picit új stílusú Bodrikutyát. Az volt a cél, hogy könnyed és gyümölcsös legyen, próbáltuk még barátságosabbá tenni, kevésbé nagy testtel és alacsonyabb alkohollal. Ez is nagyon kedves tétel számomra. Aztán vörösek közül a Faluhely-dűlőből származó Kékfrankos vagy Merlot válogatás, de itt rögtön hozzá kell tennem a Gurovica válogatást is a dűlős tételek közül, hiszen – bár ezek mindig vetekszenek egymással – a szívem csücske mindenképp a Gurovica. Nagyon kellemes a Bikavér 121A3406válogatás 2013-ból. Nagyon szeretik az emberek, és nem csak Magyarországon, hanem a világ többi részén is, hiszen az összes magyar nagykövetségen ebből is kínálják a vendégeket a külügyminisztériumnak köszönhetően. Aztán meg kell említenem az Optimus QV-inket, melyek bordeaux-i házasítások. Ezek már az ünnepnapok borai, nem isszuk, nem kóstoljuk mindennap őket. Végül, de nem utolsósorban, van még egy abszolút csúcsborunk, a  No1. Ez egy nagyon testes, nagyon koncentrált tétel, 16-os alkohollal. Brutális borként van a piacon. Ezt inkább a külföldiek, főként a kínaiak szeretik. Szóval igazából nem tudok választani közülük, mindegyiket nagyon szeretem.”

Írja meg kérdését vagy ajánlat kérését:
 

close-link
Bodri hírlevél
Íratkozzon fel hírlevelünkre és tudjon meg többet elsőként pályázati híreinkről, programjainkról és újdonságainkról.
FELIRATKOZOM
close-link
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0