BODRI Optimus Étterem: +36 74 67 67 00 | +36 20 321 39 19 Nyitva H-CS és V:12:00-22:00, P-Sz:12:00-24:00

Régi idők ízei…

Régi idők ízei…

121A9630Rendhagyó szakácskönyvet lapozgathatnak hamarosan a hagyományos, népi konyhaművészet iránt érdeklődők, hiszen Bátaszék Város Önkormányzata egy hosszabb kutatómunka eredményét tárja az olvasók elé novemberben. A Bátaszéki Városi Könyvtár és Művelődési Ház dolgozói az elmúlt évben közel 500, kézzel írott korabeli, illetve hanganyag formájában rögzített receptet gyűjtöttek össze a városban. Ebből a gyűjtésből állított össze Makk Norbert séf egy kötetre valót.

A Sárköz jelenléte miatt a paletta igen színes, hiszen svábok, székelyek, felvidékiek és romák is élnek a városban, így képzeletben bejárhatjuk a régi Bátaszéket és megfőzhetjük kedvenc ételeiket. Egy már elfeledett régi világ, nagy- és dédszüleink konyhájának ízvilága, kulináris tudása elevenedik meg a lapokon, hiszen a 100 évvel ezelőtt is ízletesnek tartott ételeket, azok elkészítési módjait ismerhetjük meg, köztük a felvidékiek savanyú bablevesét, a svábok káposztás kelt gombócát, a székelyek töltött káposztáját vagy a roma népcsoport kelt mákos kalácsát.

blog_20170920-szakacskonyv-0051A fine dining-ot elfelejtve, a népi vonalat, a hagyományos konyhát megelevenítve szerettük volna létrehozni ezt a szakácskönyvet. Megkaptam ezeket a durván 100 éves recepteket – hiszen lehet, hogy a néni az anyukájától tanulta, sőt mehetünk akár messzebbre is -, az én feladatom pedig az volt, hogy egy kicsit megreformáljam őket. Nem akartam drasztikusan belenyúlni, magát az ételt nem szerettem volna torzítani, olyanok maradtak, ahogy ők megtanulták. A hagyományok meghagyása mellett viszont szükség volt a modernizálásra olyan szinten, hogy ha valaki bemegy a hiper- vagy szupermarketbe, meg tudja venni a hozzávalókat, el tudja készíteni ezeket az ételeket. Sok recept úgy kezdődik, hogy először vajat köpülnek vagy frissen fejt tehéntejet használnak – ezeken változtattam. Ezen felül mindent át kellett mérnem grammba, hiszen akkoriban a “csipet, fakanálnyi, kanálnyi” mértéket használták.” – fejti ki Norbert.

blog_20170920-szakacskonyv-0216A receptek kiválasztása után Norbi az esélyes 30-40 ételt próbafőzésekkel tesztelte, hogy valóban pontosak legyenek, ám az eredetitől se térjenek el. Utolsó lépésként pedig az Optimus Étterem konyháján elkészítette őket, ahol a végeredményt egy profi gasztrofotós, Kovács Viktor örökítette meg.

“Az a célunk, hogy az olvasók merjenek hozzányúlni, merjenek hozzáfogni az ételek elkészítéséhez. Ne csak a képeket nézegessék, hanem igenis legyen pecsétes a lap, törjön meg a könyv gerince, hiszen az azt mutatja, hogy a család szereti azt az ételt.”

blog_20170920-szakacskonyv-0309A megjelenés november 4-én lesz, melyet a Bátaszéki Gasztronómiai Esttel kötöttek össze. Ez a kétévente megrendezésre kerülő program a helyben élő nemzetiségek gasztronómiájának a bemutatását szolgálja, ahol hagyományosan ugyanazokat az ételeket készítik el. Célja a békés egymás mellett élés elősegítése, valamint egymás kultúrájának megismerése. A helyszínen már lehetőség lesz a könyv megvásárlására, a programot pedig egy sajtótájékoztató előzi meg, ahol újságírok, séfek, gasztrobloggerek lesznek jelen.

blog_20170920-szakacskonyv-0298“A magyar gasztronómia mindig is színes és híres volt. A hagyományok megőrzése rendkívül fontos, hiszen ebből tudunk építkezni. Ha nincs ez a kezdeményezés, ezek a receptkönyvek, füzetek idővel feledésbe merülnének, elkallódnának. Most megpróbáljuk újra a könyvespolcra tenni őket, ezáltal lehet, hogy további 30 évet nyerünk.”

Írja meg kérdését vagy ajánlat kérését:
 

close-link
Bodri hírlevél
Íratkozzon fel hírlevelünkre és tudjon meg többet elsőként pályázati híreinkről, programjainkról és újdonságainkról.
FELIRATKOZOM
close-link
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0