BODRI Optimus Étterem: +36 74 67 67 00 | +36 20 321 39 19 Nyitva H-CS és V:12:00-22:00, P-Sz:12:00-24:00

Szőlő, ősz, szüret

Szőlő, ősz, szüret

palyizsofia_hirlingbalint_bodri_001Az egész éves munka ősszel, szüret idején mutatkozik meg igazán egy pincészet életében. 2016 ismét tartogatott kihívásokat a borászok számára. A Bodri Birtokon szeptember 6-án kezdődött a szüret a fehér fajtákkal – sauvignon blanc-nal, chardonnay-val, rizlingszilvánival -, és egészen október 26-áig tartott.

Urbán Petivel ezen időszak tanulságairól és nagy reménységeiről beszélgettünk.

palyizsofia_bodri_001Már szinte minden évben elmondhatjuk, hogy nehéz évjáraton vagyunk túl, de így a szüret végére mind mennyiségileg, mind minőségileg elégedettek lehetünk, sőt a vártnál még jobbat is tudtunk produkálni.

A július végi-augusztus eleji sok csapadék azért okozott némi aggodalmat, hiszen 200 mm -nél is több eső esett, ami nagyjából háromszorosa annak, ami egy átlagos nyár végi időszakban leesik. A korai fajtákkal emiatt egy picit küszködtünk, talán ők szenvedtek a legtöbbet idén, a fegyelmezett növényvédelmi-, valamint zöldmunkának köszönhetően azonban megoldottuk a problémát. Hozzá kell tenni, ezután egy “álomszeptember” következett, kevés csapadékkal, szép napos, meleg idővel. Mivel még év közben meg tudtuk fogni a betegségeket, így a botritisz fertőzés sem fenyegetett a későbbi ködösebb, párásabb időszakban.

szabobalazs_bodri_017Sokáig a tőkén tudtuk hagyni a szőlőt, és egy-egy esőnap kivételével folyamatosan tudtunk szüretelni. Az évjárati sajátosságnak, azaz a melegnek és a csapadéknak köszönhetően telt fürtöket és bogyókat tudtunk leszedni, igen érdekes paraméterekkel. A hosszú tőkén hagyás miatt fenolosan érett lett a szőlő, a savkészlet magasabb lett, a végére pedig a cukortartalom is megnőtt. Van olyan cabernet franc-unk például, aminek az alkoholtartalma 15 % fölötti, de a merlot-k is 14,5-15 % körül mozognak. Almasavbontás után egy nagyon optimális savállapot fog kialakulni, jó Ph-val, ennek köszönhetően jól eltartható és jól érlelhető borok születnek ebben az évjáratban.

hirlingb%e2%80%a0lint_bodri_001Más stílusúak lesznek, mint az elmúlt évek meleg időszakaiban – például 2007-ben, 2009-ben, 2011-ben vagy 2012-ben -, de szerintem összetettebb, komplexebb és emellett izgalmas borok fognak készülni.

Amivel jelenleg a legjobban elégedettek vagyunk, az Gurovicáról a merlot és kékfrankos – utóbbinál nagyon érdekes, hogy a szüret utolsó napjáig kint tudtuk hagyni a szőlőt -, Faluhelyről pedig szintén a merlot, valamint a cabernet franc, amik végeredményeként kimagasló minőségre számíthatunk.

Írja meg kérdését vagy ajánlat kérését:
 

close-link
Bodri hírlevél
Íratkozzon fel hírlevelünkre és tudjon meg többet elsőként pályázati híreinkről, programjainkról és újdonságainkról.
FELIRATKOZOM
close-link
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0