PROJEKTJEINK
GINOP-8.3.5-18/B pályázat
Kedvezményezett neve: OPTIMUS-QV Vendéglátó Kft.
Projekt címe: Mikro -, kis és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram
Szerződött hitel összege: 67 900 000 Ft
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.08.03.
Projekt azonosító száma: H-EKTG2/108842/2023/356109/001
Projekt célja: Forgóeszköz finanszírozás
A fejlesztés tárgya, célja: Precíziós szőlő permetezési eljárás kifejlesztése a BODRI PINCÉSZET kft.-nél
A szerződött támogatás összege: 193.118.750 Ft
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.03.28.
A projekt azonosító száma: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00220
A projekt tartalmának részletes bemutatása:
Az elmúlt két évtized során a nemzetközi és hazai környezetben, így a mezőgazdasági szektorban is, egyre nagyobb teret nyernek a precíziós technológiák, melyek nagymértékben hozzájárulnak az ágazat termelékenységének és versenyképességének fokozásához. Ennek a folyamatnak talán a legújabb állomása a dróntechnológia és a precíziós gazdálkodás térnyerése. Ezek az eszközök mivel különböző szenzorokkal vannak felszerelve, számos mérés elvégzésére alkalmasak, mint például növény- és talajállapot felmérése, termésbecslés, tőszámlálás, a növényzet egészségi állapotának felmérése stb., de képesek arra is, hogy növényvédelmi feladatokat, permetezéseket hajtsanak végre.
A drónok legkézenfekvőbb alkalmazási területe a szántóföldi növénytermesztés, ahol a földi permetezőgépekhez hasonlóan, az eszközt egy vízszintes irányú szórókerettel és ezen rögzített szórófejekkel látják el. Ebben az esetben a permetezést egy kétdimenziós térben végezzük. Teljesen speciális megoldást igényel viszont azoknak az állókultúráknak, mint a szőlő és gyümölcsültetvényeknek a permetezése, ahol a növényzet permetezéstechnikai szempontból egy háromdimenziós térben helyezkednek el, hiszen ebben az esetben gyakorlatilag nem vízszintes, hanem függőleges irányú szórószerkezetre és oldalirányú permetezésre van szükség, ráadásul olyanra, amely képes követni a szőlő- és gyümölcsültetvények lombozatának fejlődését, hiszen a vegetáció különböző időpontjaiban eltérő felületű lombozat védelmére van szükség. Az ültetvények permetezésének további kritériuma, hogy a permetezőszert nem csupán a lombozat felületére, hanem a növényzet belsejébe is el kell juttatni, a levelek fonákjára és a fürtök belsejébe, ehhez elengedhetetlen a levegőrásegítés alkalmazása.
Mindezen feltételek együttesen egy ültetvénypermetezésre specializált drónrendszert követelnek meg, mely jelenleg még nem létezik a piacon. A feladat különlegessége abban rejlik, hogy a drónt olyan permetezőszerkezettel kell felszerelni, amely a permetlevet képes a növényzet teljes felületére, a növényállomány belsejébe és szőlő esetében a fürtzónába is eljuttatni.
A technológiai fejlesztésnek több előnye is van. A mezőgazdasági gépek munkavégzés közben jelentős mennyiségű fosszilis energiát használnak fel (gázolaj, motorolaj, hidraulikaolaj), ezzel szemben a drón repülés közben nem használ kenőolajat ill. hidraulika olajat, nem éget el üzemanyagot, csupán újratermelhető energiaforrást igényel. További előny, hogy kevesebb növényvédőszer kerül kijuttatásra, ami kevésbé terheli a környezetet. A drónokkal végzett permetezés vitathatatlanul egyik legnagyobb előnye, hogy a növényvédelmi munkákat a talaj károsítása nélkül képes elvégezni, elkerülve a földi munkavégzés során keletkező taposás okozta károkat. A taposási károk fokozottan jelentkeznek a növényvédelmi szempontból kritikus helyzetekben, pl. járványos évjáratokban, nagy mennyiségű csapadékot követően. Ekkor általában permetezni szükséges, hogy elkerüljük a betegségek okozta gazdasági károkat. Csúszós, sáros talajon fokozott a talajszerkezet rombolása, a gépek könnyen nekicsúsznak a támrendszernek, ezzel további kár keletkezik az ületvényben és a gépekben is. Ilyen helyzetekben kézenfekvő megoldást kínál a drónnal végzett permetezés.
A pályázat keretében megvalósítani kívánt professzionális mezőgazdasági dróntechnológia kétségkívül hozzájárul a fenntartható gazdálkodáshoz, a talajvédelemhez, a környezetterhelés csökkentéséhez, az ágazat versenyképességének és termelékenységének fokozásához. Projektünk keretében célunk létrehozni egy olyan állókultúrák permetezésére alkalmas drónt létrehozni, amivel gazdaságosan, pontosan és költséghatékonyan lehet ellátni a növényvédelmet.
GINOP-1.2.8-20 pályázat (2020-2021)
Kedvezményezett neve: OPTIMUS-QV Vendéglátó Kft.
Projekt címe: Technológiai fejlesztés az Optimus-QV Kft-nél
Szerződött támogatás összege: 12 909 799 Ft
Támogatás mértéke: 70%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.07.31
Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.8-20-2020-03624
Projekt tartalmának bemutatása:
Projektünk keretén belül Optimus éttermünkben tervezünk modernizációs beruházásokat eszközölni, melyekkel bővülhet jelenlegi kapacitásunk, továbbá gyorsulhatnak az étteremben megvalósuló háttérfolyamatok. Beszerezni kívánt kisebb konyhai eszközök:
Szeletsütő lap, Tésztafőző, Fagyasztószekrény, Konyhai robotgép, Alacsony hőmérsékletű sütő, felvágott szeletelő gép, habverő dagasztó, souis vide. Beszerezni kívánt nagyobb eszközök: Hűtőkamra A beszerzés célja, hogy rendezvényeknél nagyobb mennyiségű ételeket és süteményeket tudjunk hűteni. Ennek eredményeképpen jelentősen megnövelhetjük a hűtött termék tároló kapacitásunkat, így versenyképesebbé válhatunk a piacon, hiszen több típusú terméket tudunk tárolni, ezzel vevőink kiszolgálási ideje csökkenhet. Az eszközbeszerzések mellett tervezzük forgóeszközök (anyagok beszerzését), melyek a szokásos munkavégzésünk elengedhetetlen kellékei. A projekt legjelentősebb eleme pedig a 2 db hőszivattyús berendezés megvásárlása és üzembe állítása éttermünk belső helyiségében.
GINOP-1.2.8-20 pályázat (2020-2021)
Kedvezményezett neve: OPTIMUS-QV Vendéglátó Kft.
Projekt címe: Technológiai fejlesztés az Optimus-QV Kft-nél
Szerződött támogatás összege: 12 909 799 Ft
Támogatás mértéke: 70%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.07.31
Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.8-20-2020-03624
Projekt tartalmának bemutatása:
Projektünk keretén belül Optimus éttermünkben tervezünk modernizációs beruházásokat eszközölni, melyekkel bővülhet jelenlegi kapacitásunk, továbbá gyorsulhatnak az étteremben megvalósuló háttérfolyamatok. Beszerezni kívánt kisebb konyhai eszközök:
Szeletsütő lap, Tésztafőző, Fagyasztószekrény, Konyhai robotgép, Alacsony hőmérsékletű sütő, felvágott szeletelő gép, habverő dagasztó, souis vide. Beszerezni kívánt nagyobb eszközök: Hűtőkamra A beszerzés célja, hogy rendezvényeknél nagyobb mennyiségű ételeket és süteményeket tudjunk hűteni. Ennek eredményeképpen jelentősen megnövelhetjük a hűtött termék tároló kapacitásunkat, így versenyképesebbé válhatunk a piacon, hiszen több típusú terméket tudunk tárolni, ezzel vevőink kiszolgálási ideje csökkenhet. Az eszközbeszerzések mellett tervezzük forgóeszközök (anyagok beszerzését), melyek a szokásos munkavégzésünk elengedhetetlen kellékei. A projekt legjelentősebb eleme pedig a 2 db hőszivattyús berendezés megvásárlása és üzembe állítása éttermünk belső helyiségében.
GINOP-1.2.8-20 pályázat (2020-2021)
Kedvezményezett neve: OPTIMUS-QV Vendéglátó Kft.
Projekt címe: Technológiai fejlesztés az Optimus-QV Kft-nél
Szerződött támogatás összege: 12 909 799 Ft
Támogatás mértéke: 70%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.07.31
Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.8-20-2020-03624
Projekt tartalmának bemutatása:
Projektünk keretén belül Optimus éttermünkben tervezünk modernizációs beruházásokat eszközölni, melyekkel bővülhet jelenlegi kapacitásunk, továbbá gyorsulhatnak az étteremben megvalósuló háttérfolyamatok. Beszerezni kívánt kisebb konyhai eszközök:
Szeletsütő lap, Tésztafőző, Fagyasztószekrény, Konyhai robotgép, Alacsony hőmérsékletű sütő, felvágott szeletelő gép, habverő dagasztó, souis vide. Beszerezni kívánt nagyobb eszközök: Hűtőkamra A beszerzés célja, hogy rendezvényeknél nagyobb mennyiségű ételeket és süteményeket tudjunk hűteni. Ennek eredményeképpen jelentősen megnövelhetjük a hűtött termék tároló kapacitásunkat, így versenyképesebbé válhatunk a piacon, hiszen több típusú terméket tudunk tárolni, ezzel vevőink kiszolgálási ideje csökkenhet. Az eszközbeszerzések mellett tervezzük forgóeszközök (anyagok beszerzését), melyek a szokásos munkavégzésünk elengedhetetlen kellékei. A projekt legjelentősebb eleme pedig a 2 db hőszivattyús berendezés megvásárlása és üzembe állítása éttermünk belső helyiségében.
Kedvezményezett neve: BODRI PINCÉSZET Borászati Korlátolt Felelősségű Társaság
A projekt címe: „Munkahelyi képzések megvalósítása konzorciumi formában a BODRI PINCÉSZET Kft-ben és az OPTIMUS-QV Kft-nél”
A szerződött támogatás összege: 14 444 722 forint
A támogatás mértéke (%-ban): 100
Projekt tartalmának bemutatása:
Termelői hatékonyság fejlesztés tréning 48 órában 3 fő bevonásával,
Szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentáció ECDL szinten képzés, 60 órában 9 fő részvételével,
Hatékony üzleti kommunikáció tréning 72 órában 3 fő bevonásával.
Cégeink munkavállalóit célzó képzések támogatása a munkavállalók foglalkoztathatóságának javításán keresztül hozzájárul az uniós célokkal összhangban lévő nemzeti vállalás teljesítéséhez.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.09.28.
A projekt azonosító száma: GINOP-6.1.6-17-2018-00275
A BODRI PINCÉSZET KFT. MEGKEZDTE A SZŐLŐBETEGSÉG-ELŐREJELZŐ ÉS DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER KIFEJLESZTÉSÉRE IRÁNYULÓ PROJEKTJÉT SZEKSZÁRDON
A BODRI PINCÉSZET Kft. a Széchenyi 2020 program GINOP-2.1.2-8-1-4-16 kódszámú, Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék felhívásának keretében című pályázati kiírásán 209,6 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el kísérleti, fejlesztési folyamatok megvalósítására.
A kedvezményezett neve: BODRI PINCÉSZET Kft.
A projekt címe: „Innovatív műszaki-tudományos növénykórtani megfigyelésekre támaszkodó, professzionális és piacképes szőlőbetegség-előrejelző és döntéstámogató rendszer kifejlesztése a Bodri Pincészet Kft.-nél”
A szerződött támogatás összege: 209 599 344 Ft
A támogatás mértéke: 55%
A GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00458 azonosító számú, Innovatív műszaki-tudományos növénykórtani megfigyelésekre támaszkodó, professzionális és piacképes szőlőbetegség-előrejelző és döntéstámogató rendszer kifejlesztése a Bodri Pincészet Kft.-nél elnevezésű kutatási-fejlesztési projekt célja egy olyan portál létrehozása, ami a kutatás során életre hívott előrejelző rendszert elérhetővé teszi a felhasználók számára. A weboldal feladata az érzékelőktől érkező adatok fogadása és feldolgozása az előre megadott modellek alapján, továbbá lehetőséget biztosít a rendszer üzemeltetőjének (a szaktanácsadónak), hogy a szabadföldi megfigyelések során rögzített adatokat felvigye, módosításokat végezzen, ezáltal növelje az előrejelzés pontosságát.
A fejlesztés során egy olyan rendszert dolgozunk ki, amely sokkal pontosabb algoritmusokkal dolgozik, figyelembe veszi a tényleges fertőzési nyomást, és konkrét védekezési javaslatokat tesz.
Legfontosabb célkitűzésük, hogy a kórokozó megfigyelését is szervesen beépítsék az előrejelző rendszerbe, így annak megbízhatóságát minden eddiginél magasabb szintre emeljék. A fejlesztés másik irányát a fertőzések időjárási feltételeinek az eddigieknél pontosabb meghatározása jelenti. Ehhez olyan szimulációs műszereket fejlesztenek ki, amelyek a tényleges fertőzési helyzeteket fürtön és levélen egyaránt a valósághoz hűen érzékelik.
Mindennek köszönhetően a gazdálkodók jóval célirányosabb védekezési programot valósíthatnak meg, és kizárólag indokolt esetben kell dönteniük a fungicides beavatkozás mellett, melynek hatására
csökken a környezet és a termés peszticidterhelése,
csökken annak az esélye, hogy a kórokozók fungicidekkel szembeni rezisztenciája kialakuljon,
növekszik a kémiai növényvédelem hatékonysága,
javul a szőlőtermés és a bor minősége.
Mindez együttesen egy olyan fenntartható gazdálkodási modell felé való elmozdulást jelent, amely az egész ágazat számára gazdasági előnyt eredményez.
A projekt megvalósítási időszaka: 2019.02.15. – 2021.01.31.
SAJTÓKÖZLEMÉNY, 2018 | 05 | 30
A SZEKSZÁRDI OPTIMUS ÉTTEREM FEJLESZTÉSE A GYAKORNOKI PROGRAM SEGÍTSÉGÉVEL
Befejeződött az OPTIMUS-QV Vendéglátó Kft. fejlesztési projektje, melynek megvalósítása 2017. június végén indult. A projektjavaslat 9 362 380 Ft összegű, vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.
OPTIMUS-QV Vendéglátó Kft.
OPTIMUS ÉTTEREM, SZEKSZÁRD
A GINOP-5.2.4-16-2017-01798 azonosítószámon nyilvántartásba vett projekt elsődleges célja a vállalkozás statisztikai létszámának növelésével együtt járó gyakornokok, fiatal pályakezdők foglalkoztatásának elősegítése, illetve közvetlen munkahelyteremtés volt. A gyakornoki program hozzájárult az alkalmazott fiatalok munkahelyi tapasztalatszerzéséhez, a korábbiakban megszerzett szakképesítés gyakorlati hasznosulásához.
A pályakezdő fiatalok gyakorlati foglalkoztatását, mely – 2017. június végén/július elején indult – támogató mentor feladatok teljesítésével a munkahelyi tapasztalatszerzés még hatékonyabban tudott megvalósulni.
A program közvetlen hatásaként a vállalkozás bővíteni tudta foglalkoztatotti létszámát, hiszen 3 fő fiatalnak tudott munkát biztosítani (2 fő pincér/felszolgáló, 1 fő szakács), ezáltal fejlesztve kapacitásait is. Egyértelmű hatásaként a vállalkozás versenyképességének, hatékonyságának növelése vált elérhetővé.
A vállalkozás hosszú távú célja volt a fiatalok munkaerő-piaci integrációja, hosszú távú foglalkoztatása, foglalkoztathatósága.
A program keretein belül a gyakornoki munkahelyek kialakításához, illetve a foglalkoztatáshoz kötődően eszközfejlesztésre is sor került.
Az érintett munkakörökhöz kapcsolódóan nagyértékű eszközbeszerzésként hűtőszekrény, konyhai munkalap, elektromos üzemű sütő, gázüzemű főzőzsámoly, 3 db rozsdamentes előkészítő asztal, illetve hat elemes infralámpa csomag került beszerzésre. Kisértékű eszközbeszerzés részeként 4 garnitúra boros kehely készlet, 1 garnitúra porcelán étkészlet, 3 garnitúra sültes chafing szett, s végül 1 garnitúra leveses chafing szett edényezettel beszerzése valósulhatott meg.
Az OPTIMUS-QV Kft. a Gyakornoki programnak köszönhetően a foglalkoztatás bővítésére, 100 %-os mértékű, 9 362 380 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt megvalósítási időszaka 2017. június 30. – 2018. május 30. között zajlott. A továbbfoglalkoztatás jelenleg is zajlik.
A projekt pályázat szempontjából elszámolható összköltsége 9 362 380 Ft.
A projekt megvalósítási helyszíne a vállalkozás telephelye, a szekszárdi Optimus Étterem volt.
A fejlesztés a Magyar Állam, valamint az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
További információ kérhető: Pölöte Norbert, vendéglátó igazgató OPTIMUS-QV Vendéglátó Kft.