BODRI Optimus Étterem: +36 74 67 67 00 Nyitva H-CS és V:12:00-22:00, P-Sz:12:00-24:00

Szőlőterületek

A saját termő szőlőterületünk jelenleg több mint 140 hektár, amihez több hektár integrációban működtetett szőlőterület is kapcsolódik. Ebből a legnagyobb rész Bátaszéken található, 11 hektár a keleti-északkeleti fekvésű Faluhely-dűlőben terem, 16 hektár a déli kitettségű Gurovica dűlőben, további 3 hektár pedig kisebb ültetvények formájában a Csötönyi-völgyben, a Gesztenyésben és az Iván-völgyben található.

Jellemzően 4000-5500 tőkét telepítettünk hektáronként, melynek általános művelési módja a középmagas kordon és a szálvessző. Kadarka esetében kis százalékban még a hagyományos (gyalog-) művelést is alkalmazzuk. A tőketerhelés elég változatos: a prémium és szuper prémium kategóriában figyelünk a hajtásonként egy fürt kialakításra, de az alapborainkat kiszolgáló területeken sem terheljük túl az ültetvényeket.

Szőlőterületeink blokkonként helyezkednek el, ez nagyban megkönnyíti az éves szőlőmunkákat és egyben költséghatékony is. A dűlőkben vízelvezető rendszert építettünk ki, mely nemcsak a szőlőben való közlekedést, a permetezést és a szüret lebonyolítását könnyíti meg jelentős mértékben, de úgy oldja meg a víz elvezetését, hogy egyidejűleg megakadályozza a lösztalaj erózióját is. A meredek domboldal erózió elleni védelmét ezen kívül támfalrendszerrel igyekszünk megoldani, ami a talaj magas szintű védelmét teszi lehetővé, az így kialakult mikroteraszok pedig a még magasabb színvonalú szőlőtermesztés lehetőségét teremtik meg.

Területeinket folyamatosan telepítjük, újítjuk a mai napig. A Csötönyi-völgyben és a Gesztenyésben 3 hektáron öregebb ültetvények találhatók, ezek zömében 30-35 éves telepítések, és itt található egy kis Kadarka is, amely 80 éves tőkékből áll. Utóbbiak szépen karbantartott, meglehetősen sűrűn telepített ültetvények. Idősebb Bodri István, azaz Bodri Papa folyamatosan gondoskodik arról, hogy ezek mindig makulátlan állapotban legyenek.

Gurovica

Mint minden pincészet esetében, nekünk is van kedvenc területünk, ez pedig a Gurovica, ami az utóbbi időszakban a prémium borok alapjait szolgálja ki. 2007-ben telepítettünk itt először 16 hektárnyi szőlőt, de a terület képességeivel tisztában voltunk, hiszen Bodri István nagyapjának itt volt területe.

Ez a dűlő nagyon érdekes, vörös és szürkeagyagos, löszben és mészben gazdag terület. Ezen talajösszetételben figyelemre méltó, hogy az agyagnak mennyire nagy a vízmegtartó képessége, így a szőlő gyökerei mindig vízhez jutnak, a legmelegebb nyaraknál sincsenek komoly aszálytünetek. Itt Kadarkánk, Kékfrankosunk, Cabernet Franc-unk, Cabernet Sauvignonunk, Merlot-nk, egy kevés Rajnai rizlingünk található a frissen telepített Syrah-val együtt. Az alapanyagokat külön dolgozzuk fel és dűlőszelektált tételekként kerülnek forgalomba. 2009-ben a Merlot-val kezdtük ezt a sort. Így került palackba a 2011-es és 2013-as Merlot, majd a 2012-es Cabernet Sauvignon és a 2013-as Kékfrankos Gurovica válogatás, de került már innen bor a pincészetünk No1 házasításába is.

 Faluhely

Faluhely-dűlőben Olaszrizling, Sauvignon Blanc, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot szőlőfajták találhatóak. Ezek egy része dűlőszelektált tételként, másik része pedig házasításként kerül forgalomba.

Faluhely-dűlő talajösszetétele nagyon hasonló a Gurovicáéhoz, viszont a fekvésének köszönhetően itt más karakterű borok születnek. A keleti részeket a nap korán felszárítja, így a növényvédelem is kényelmesebb. A szőlősorok állása miatt a területek nagyobb része nem kapja meg a direkt délutáni erős napot, így az érési időszak is elnyúltabb tud lenni. A késői szüretekből fenolosan érettebb szőlőt kapunk, viszont a korai fajták is jól érzik magukat a területen. Az innen származó borok savszerkezete is teljesen egyedi képet mutat, ami egyaránt jól áll a friss fehérboroknak, az üde rozéknak, de a Bikavér borunknak is tudunk szép tartást és gerincet adni a savak által.

Bátaszék

A 100 hektáros bátaszéki területünkön Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékfrankos, Olaszrizling és Chardonnay is található. Bátaszéken az ültevények kora teljesen optimális, hiszen a legrégebbi telepítések 1999-ből valóak, a legfiatalabbak pedig 2004-ben lettek telepítve. Az egész terület három nagy blokkban található, minden esetben egy nyitott, szellős és napos dombtetőn. A terület fele Merlot, hiszen ez a fajta mindig fontos szerepet játszott a pincészetünk életében, mivel kiváló rozéalapanyag, bikavérben is szépet mutat és prémium szintű borokat is lehet belőle készíteni.

A bátaszéki területnek köszönhetően – a korábbi évekkel ellentétben – már nincs szükség szőlőalapanyag felvásárlásra. Ekkora saját kézben lévő mennyiséggel már szabadkezünk van a változatos alap- és válogatásborok megteremtésére.

Új telepítések

A tavalyi és az idei évben több új szőlőtelepítést is végrehajtottunk. Ezek a területek nem túl nagyok, sokkal inkább érdekesebb és változatosabb adottságokkal bírnak.

Kékfrankos esetében egy fél hektárnyi Ausztriából származó klónt telepítettünk Faluhely-dűlő azon részébe, ami a keleti fekvés miatt egy picit hűvösebb. Nagyon bízunk benne, hogy a már meglévő Kékfrankosunkkal házasítva egy picit feszesebbé tudjuk tenni a dűlőválogatott borokat általa.

Faluhelyen a Tölgyfás teraszra – ami a közepén álló két, 50-60 éves tölgyről kapta a nevét -, egy egyhektáros parcellába Sauvignon Blanc tőkéket telepítettünk. Érdekessége, hogy nyugat felé néz az ültetvény, így a sorállás miatt nem kap közvetlen napfényt.

A pincével szemben levő oldalra – ahol korábban sosem volt szőlő – még 0,3 hektárnyi Sauvignon Blanc került. Ennek valamivel másabb a fekvése, kicsit szélnek kitettebb, kicsit később, de tovább kapja a napot, mint a másik, és a sorállás miatt ezt sem éri direkt napsugárzás. A Sauvignon Blanc-nál rendkívül fontos, hogy ne tegyük ki közvetlen napfénynek a fürtöket, hanem lehetőség szerint – ha az évjárat engedi -, inkább levél alatt érjen a termés.

A legmagasabb pontra Faluhelyen belül, elég közel a szarvasgomba ültetvényhez Cabernet Sauvignon került telepítésre. Nagyon magas hőösszeggel rendelkező ültetvény, szinte az utolsó hely a birtokon, ahol lemegy nap. Nagyon várjuk már az innen származó termést.

A Syrah Gurovica-dűlő legtetején található egy elég meleg, napsütésnek kitett területen. Fél hektárnál kicsivel kevesebbet telepítettünk belőle dél felé néző sorállással, sűrű tőszámmal. Ennek a területnek már annyira meredek részei vannak, hogy nem lehetett egy egybefüggő, nagy teraszt kialakítani, így kisebb, pársoros mikroteraszokat hoztunk létre az ültetvényen. Nagyon figyeltünk a klónválasztásra is, egy picivel apróbb bogyójú, vastagabb héjú, kevésbé érzékeny fajtát választottunk. Mivel szereti a nagyon meleg időt, és az ilyen évjáratokban tudja a legszebb arcát mutatni, ezért is telepítettük a Gurovicán belül is a legmelegebb részre.

A meliorációk során szépen látszott a talajrétegződés alakulása a területen – meddig van lösz, meddig van vörösagyag és alatta milyen meszes terület található -, így a szőlő alany választása során is olyat preferáltunk, ami igazán erős mésztűrő képességgel rendelkezik, valamint a vitalitása is elég nagy ahhoz, hogy viszonylag hamar, erősen és intenzíven kezdjen el növekedni, ezzel párhuzamosan a gyökér is gyorsabban fejlődjön. Abban bízunk, hogy ez is egy nagyon értékes terület lesz – kis mennyiségű, de prémium minőségű bort fog adni.

Fajtaösszetétel

53 hektár Merlot (Faluhely, Gurovica, Csötönyi-völgy, Bátaszék-Középhegy, Bátaszék-Svábhegy, Bátaszék-Leperd)

A világon ismert és igen közkedvelt bordeaux-i fajta a Szekszárdi borvidéken kimagasló termőtulajdonságokkal talált hazára. Nagy lehetőség rejlik benne, hiszen a könnyedebben megfogalmazott alap típus mellett terméskorlátozással képes mélyebb, teltebb, igazi komoly vörösborokat adni. Jellemzői: mély rubin szín, intenzív illat, harmonikus savak és bársonyosság.

30 hektár Kékfrankos (Faluhely, Gurovica, Csötönyi-völgy, Gesztenyés, Bátaszék-Középhegy, Bátaszék-Svábhegy)

Az egyik legfontosabb fajtánk a Kékfrankos, mivel kiváló rozék készülnek belőle, elsőrendű alapanyag a bázisborokhoz, jól házasítható és komplex, így koncentrált prémium termékek készítésére is alkalmas. Bársonyossága, fűszerezettsége, a fajtára jellemző intenzív illata bizonyítja, hogy a kékfrankos különleges minőséggel hálálja meg a nagyszerű termőhelyet. Jól tükrözi-közvetíti a terroirt, nagy lehetőségek rejlenek benne. A megfelelő terméskorlátozással feldolgozott szőlő, a kifogástalan erjesztési körülmények és a jó hordóválasztás igazi különlegességet eredményez. Többek között ezért is áll a Bodri Pincészet fajtaszerkezetének centrumában ez a ma már hungarikumnak tekinthető fajta, melynek borvidéki fejlődését a Bodri birtokon évente megrendezett kékfrankos fajtakóstolókon szoktuk elemezni.

21 hektár Cabernet Sauvignon (Faluhely, Gurovica, Csötönyi-völgy, Bátaszék-Középhegy, Bátaszék-Svábhegy)

Jellemzően a Cabernet Sauvignon is kiváló vörösbort eredményez dűlőinkben. Önállóan alapborként és prémium borként is palackozásra kerül, de fontos eleme a cuvéeknek is. Karakteres megjelenésű, intenzív gyümölcsös ízvilágú, lendületes, tanninban gazdag, szép savkarakterű  bort produkál.

8,5 hektár Cabernet Franc (Faluhely, Gurovica, Bátaszék-Középhegy, Bátaszék-Leperd)

A Cabernet Franc néhány évjáratban jobbat mutat a szekszárdi termőtájban, mint a Cabernet Sauvignon. Termését korlátozzuk, magas minőségű bort készítünk belőle. Erjesztését az egyik legmodernebb, speciálisan az ilyen tételek előállítására készített Taucher-tartályunkban végezzük, amit rendszerint több hónapig új, kis tölgyfahordóban érlelünk.

3 hektár Sauvignon Blanc (Faluhely)

A francia eredetű szőlőfajta nem mindennapi arcát mutatja Faluhelyen. Kiválóan érzi magát a löszös talajú dűlőkben. Jelenleg kétféle stílusú Sauvignon Blanc található a pincészetnél: a friss Blanka és a hordós, érlelt prémium tétel a Faluhely-dűlőből.

A borokhoz kétféle szőlőalapanyagot használunk fel: az egyik egy magas mustfokú, lágyabb savgerincű, későbbi szüretű változat, a másik egy korai szüretből származó,  magasabb savtartalmú szőlőként kerül feldolgozásra. Így az egyik változat lágyabb karaktert és vastagabb testet produkál, míg a másik friss, gyümölcsös illatot mutat. Feldolgozásuk, erjesztésük teljesen külön történik.

Dűlőszelektált tételünket az érési idő optimális megválasztása, a fürtválogatás és az általában 12 hónapos 500 literes fahordóban való érlelés teszi egyedivé. Sós jegyeivel és élénk savaival jól illusztrálja a Faluhely-dűlő sajátosságait.

Mivel a Sauvignon Blanc egy nagyon sokoldalú szőlőfajta, így nem csak az említett típusú borok készülhetnek belőle, hanem létezik a kettő átmenete is. Ehhez készítjük most elő az alapokat az új telepítéseinkkel, hogy pár év múlva ez a terv is megvalósulhasson.

2 hektár Kadarka (Faluhely, Gurovica, Csötönyi-völgy, Iván-völgy)

A Kadarka ismét központi szerepet tölt be Szekszárdon, ma már azt is kijelenthetjük, hogy a leginkább fajtajelleges, legszínesebb és legmélyebb tónusú Kadarkák jórészt itt készülnek. A fajta elképesztően sokrétű, némely megfogalmazása már a nagy bor jegyeit mutatja, a kitűnő évjáratokban különlegesség a borvidéken. A Bodri kadarkából rubinszínű, fűszeres illatú, közepesen telt, gyümölcsös bor születik, mely a terméskorlátozásnak, a modern körülmények közötti erjesztésnek és a prémium minőségű hordókban történő ászkolásnak köszönhető.

A következő fajták találhatók még meg dűlőinkben:

6,3 hektár Portugieser (Gesztenyés dűlő, Bátaszék-Középhegy)

4,0 hektár Malbec (Bátaszék-Középhegy)

3,3 hektár Chardonnay (Csötönyi-völgy, Bátaszék- Leperd)

3,0 hektár Olaszrizling (Faluhely, Csötönyi-völgy, Bátaszék-Leperd)

0,5 hektár Pinot Noir (Faluhely)

0,3 hektár Rajnai Rizling (Gurovica)

0,3 hektár Müller-Thurgau, régi nevén Rizlingszilváni (Csötönyi-völgy)

0

0 Ft

Magyar
Bodri hírlevél
Íratkozzon fel hírlevelünkre és tudjon meg többet elsőként pályázati híreinkről, programjainkról és újdonságainkról.
FELIRATKOZOM
close-link
Írja meg kérdését vagy ajánlat kérését:
 
close-link
Bodri hírlevél
Íratkozzon fel hírlevelünkre és tudjon meg többet elsőként pályázati híreinkről, programjainkról és újdonságainkról.
FELIRATKOZOM
close-link
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0