BODRI Optimus Étterem: +36 74 67 67 00 | +36 20 321 39 19 Nyitva H-CS és V:12:00-22:00, P-Sz:12:00-24:00

Nepál a pincében 2017-ben is

Nepál a pincében 2017-ben is

blog_20170118-kleindavid_annapurna-0078Már régóta vártuk a januárt, hiszen Klein Dávid egy év után újra Szekszárdra látogatott. A Bodri Pincészet által támogatott expedíciós hegymászó a 8091 méter magas Annapurna megmászásáról tartott fényképes élménybeszámolót január 18-án.

Az Annapurna Dávid negyedik nyolcezres csúcsa volt, és a korábbiakhoz hasonlóan tiszta eszközökkel sikerült elérnie, azaz nem használt palackozott oxigént és nem vett igénybe magashegyi teherhordókat.

blog_20170118-kleindavid_annapurna-0117Az Annapurnát technikailag a legnehezebb hegynek tartják a világon, rendkívül rosszak a halálozási arányai. Magasságához képest nagyon hideg, így nagy a fagysérülés veszélye, a világtól elzárt, nehéz megközelíteni, az útvonalon pedig sok a meredek és technikailag nehéz szakasz. Hírhedtté mégis leginkább a Célkereszt kuloár elnevezésű rész miatt vált,  melynek legmeredekebb alsó szakaszán hatalmas, szabadon függeszkedő jégtömeg fenyegeti a mászókat, a kuloárban felfelé haladva pedig időnként rettenetes erejű lavinák kialakulása jelent veszélyt.

Az expedícióra a Himalája tavaszi – monszun előtti – mászószezonjában került sor Nepálban.

blog_20170118-kleindavid_annapurna-0226Dávidnak az expedíció során a rendkívüli hideggel gyűlt meg leginkább a baja. Az akklimatizációs körök során épp úgy, mint a csúcsmászáskor. A fagysérüléstől jogosan félt, hiszen másokkal több ilyen eset is előfordult. Emellett nehéz volt a szokatlanul hosszú és feszült várakozás – a 11 napos alaptábori kényszerpihenő – a csúcstámadás előtt, amikor a kedvező időjárási ablakra várt. A csúcsmászás során  pedig egy igen hosszú, meredek és veszélyes szakaszokkal tarkított útvonallal kellett szembenéznie.

A csúcsot 2016. május 1-én, 13:38-kor érte el a hegyen megismert barátaival és rögtönzött mászótársaival. A körülmények messze nem voltak ideálisak: a csúcs felhőbe burkolózott, későre járt, a legfelső, meredek szakaszokon nem voltak rögzített kötelek és rendkívül hideg volt. Hosszú és veszélyes ereszkedés után, sötétedés előtt nem sokkal értek vissza a legfelső, 7300 méteren fekvő négyes táborukba.

blog_20170118-kleindavid_annapurna-0228-2Dávid további tervei között szerepel, hogy idén újra nekivág a Mount Everestnek. A Csomolungmát eddig mintegy hétezerszer mászták meg, és a csúcsot elért hegymászóknak csupán a 2,8 százaléka teljesítette az expedíciót oxigénpalack nélkül. Március végén indul a Magyar Everest Expedíció, amelynek során mászótársával, Suhajda Szilárddal első magyarként oxigénpalack nélkül próbálják megmászni a Mount Everest 8848 méteres csúcsát. A csúcstámadás várhatóan május végén kezdődik. Az expedíció indulásáig felkészülési tréningként a Magas-Tátrába és a Pilisbe szerveznek túrákat.

Az est hátralevő részében Makk Norbert chef kifejezetten ehhez az alkalomhoz igazított ételkreációit kóstolhattuk. Norbi számára nem volt már idegen a terület, hiszen tavaly belemélyedt a tibeti és nepáli kultúra, valamint konyha rejtelmeibe. A fogásokat a Bodri borok tették még élvezetesebbé.

blog_20170118-kleindavid_annapurna-0131Előételként fűszeres kosárba rejtett csicseri borsópüré szerepelt az étlapon. Borból is a könnyedebb vonallal indítottunk, a kékfrankos és merlot házasításából született Orsi Rozéval. Teltebb a megszokott rozé kategóriáknál, inkább a mediterránabb típusú és készítésmódú rozékra emlékeztet színében, melyet érettebb gyümölcsjegyek kísérnek.

blog_20170118-kleindavid_annapurna-0143Édes-savanyú leves következett momóval, ami hasonló a mi húslevesünkhöz, ám a rizsecet, a friss gyömbér és koriander a keleti ízvilág felé billentette a mérleg nyelvét. A levesbetétként használt momó, ami egy gőzben párolt tésztabatyu, rizsliszt, só és víz hozzáadásával, szintén érdekes kitekintés volt. A levessel kellemes összhangot mutatott a hozzá kínált Fehér Civilis QV, mely nagy részben olaszrizling, egy kevés rajnai rizlinggel és sauvignon blanc-nal kiegészítve. Visszafogott illata egrest és virágjegyeket idéz, míg aromáiban sokkal karakteresebb, kesernyés ízképeket vonultat fel.

blog_20170118-kleindavid_annapurna-0146A meleg előétellel és a hozzá párosított borral pedig máris egy sokkal markánsabb ízvilágba csöppentünk. A chapatival (indiai kelesztetlen kenyér) kínált kacsa curry borpárja a klasszikus sillertechnológiával készített Siller Civilis QV volt, mely fele-fele arányban kadarka és kékfrankos házasítása. Illatában érett, édes málna és meggy jelentkezik, melyet egy kis fűszerpaprika leng körül. Ízében jönnek a már említett pirosbogyósok, fűszeresség, borsosság és paprika.

blog_20170118-kleindavid_annapurna-0185Főételként sütőtökös kuszkusszal és alma chutney-val marhaoldalast kínáltak melynek méltó párja volt a Faluhely-dűlőből származó Bikavér Válogatás. Cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, kadarka és merlot házasítása, melyek külön-külön első töltésű tölgyfahordókban egy évig érlelődtek, majd házasításuk után további fél évet töltöttek hordóban a palackozásuk előtt. Sűrű szövésű, mély, karakteres bor, mely élénk, zamatos gyümölcsösséget, finom fásságot, határozott fűszerességet rejt magában. Bársonyos és elegáns.

blog_20170118-kleindavid_annapurna-0188Az estét a kardamommal fűszerezett kókuszos ananásztorta koronázta meg. A hozzá kínált Fehér Cuvée Válogatás szintén a Faluhely-dűlőből származó rajnai és olaszrizling házasítása, melyek külön-külön egy-egy évet töltöttek fahordóban, majd ezt követően lettek összeházasítva. Szép savgerinc jellemzi, a citrusos fővonal mellett kicsi mézesség és petrolosság is megjelenik. A hordóból adódó kókusz aroma pedig szépen összecsengett a desszert aromavilágával.

Írja meg kérdését vagy ajánlat kérését:
 

close-link
Bodri hírlevél
Íratkozzon fel hírlevelünkre és tudjon meg többet elsőként pályázati híreinkről, programjainkról és újdonságainkról.
FELIRATKOZOM
close-link
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0