BODRI Optimus Étterem: +36 74 67 67 00 | +36 20 321 39 19 Nyitva H-CS és V:12:00-22:00, P-Sz:12:00-24:00

A fejlesztés tárgya, célja: Precíziós szőlő permetezési eljárás kifejlesztése a BODRI PINCÉSZET kft.-nél

A szerződött támogatás összege: 193.118.750 Ft

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

Az elmúlt két évtized során a nemzetközi és hazai környezetben, így a mezőgazdasági szektorban is, egyre nagyobb teret nyernek a precíziós technológiák, melyek nagymértékben hozzájárulnak az ágazat termelékenységének és versenyképességének fokozásához. Ennek a folyamatnak talán a legújabb állomása a dróntechnológia és a precíziós gazdálkodás térnyerése. Ezek az eszközök mivel különböző szenzorokkal vannak felszerelve, számos mérés elvégzésére alkalmasak, mint például növény- és talajállapot felmérése, termésbecslés, tőszámlálás, a növényzet egészségi állapotának felmérése stb., de képesek arra is, hogy növényvédelmi feladatokat, permetezéseket hajtsanak végre.

A drónok legkézenfekvőbb alkalmazási területe a szántóföldi növénytermesztés, ahol a földi permetezőgépekhez hasonlóan, az eszközt egy vízszintes irányú szórókerettel és ezen rögzített szórófejekkel látják el. Ebben az esetben a permetezést egy kétdimenziós térben végezzük. Teljesen speciális megoldást igényel viszont azoknak az állókultúráknak, mint a szőlő és gyümölcsültetvényeknek a permetezése, ahol a növényzet permetezéstechnikai szempontból egy háromdimenziós térben helyezkednek el, hiszen ebben az esetben gyakorlatilag nem vízszintes, hanem függőleges irányú szórószerkezetre és oldalirányú permetezésre van szükség, ráadásul olyanra, amely képes követni a szőlő- és gyümölcsültetvények lombozatának fejlődését, hiszen a vegetáció különböző időpontjaiban eltérő felületű lombozat védelmére van szükség. Az ültetvények permetezésének további kritériuma, hogy a permetezőszert nem csupán a lombozat felületére, hanem a növényzet belsejébe is el kell juttatni, a levelek fonákjára és a fürtök belsejébe, ehhez elengedhetetlen a levegőrásegítés alkalmazása.

Mindezen feltételek együttesen egy ültetvénypermetezésre specializált drónrendszert követelnek meg, mely jelenleg még nem létezik a piacon. A feladat különlegessége abban rejlik, hogy a drónt olyan permetezőszerkezettel kell felszerelni, amely a permetlevet képes a növényzet teljes felületére, a növényállomány belsejébe és szőlő esetében a fürtzónába is eljuttatni.

A technológiai fejlesztésnek több előnye is van. A mezőgazdasági gépek munkavégzés közben jelentős mennyiségű fosszilis energiát használnak fel (gázolaj, motorolaj, hidraulikaolaj), ezzel szemben a drón repülés közben nem használ kenőolajat ill. hidraulika olajat, nem éget el üzemanyagot, csupán újratermelhető energiaforrást igényel. További előny, hogy kevesebb növényvédőszer kerül kijuttatásra, ami kevésbé terheli a környezetet.  A drónokkal végzett permetezés vitathatatlanul egyik legnagyobb előnye, hogy a növényvédelmi munkákat a talaj károsítása nélkül képes elvégezni, elkerülve a földi munkavégzés során keletkező taposás okozta károkat. A taposási károk fokozottan jelentkeznek a növényvédelmi szempontból kritikus helyzetekben, pl. járványos évjáratokban, nagy mennyiségű csapadékot követően. Ekkor általában permetezni szükséges, hogy elkerüljük a betegségek okozta gazdasági károkat. Csúszós, sáros talajon fokozott a talajszerkezet rombolása, a gépek könnyen nekicsúsznak a támrendszernek, ezzel további kár keletkezik az ületvényben és a gépekben is. Ilyen helyzetekben kézenfekvő megoldást kínál a drónnal végzett permetezés.

A pályázat keretében megvalósítani kívánt professzionális mezőgazdasági dróntechnológia kétségkívül hozzájárul a fenntartható gazdálkodáshoz, a talajvédelemhez, a környezetterhelés csökkentéséhez, az ágazat versenyképességének és termelékenységének fokozásához. Projektünk keretében célunk létrehozni egy olyan állókultúrák permetezésére alkalmas drónt létrehozni, amivel gazdaságosan, pontosan és költséghatékonyan lehet ellátni a növényvédelmet.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.03.28.


GINOP-1.2.8-20 pályázat (2020-2021)

Kedvezményezett neve: OPTIMUS-QV Vendéglátó Kft.

Projekt címe: Technológiai fejlesztés az Optimus-QV Kft-nél

Szerződött támogatás összege: 12 909 799 Ft

Támogatás mértéke: 70%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.07.31

Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.8-20-2020-03624

 

Projekt tartalmának bemutatása:

Projektünk keretén belül Optimus éttermünkben tervezünk modernizációs beruházásokat eszközölni, melyekkel bővülhet jelenlegi kapacitásunk, továbbá gyorsulhatnak az étteremben megvalósuló háttérfolyamatok. Beszerezni kívánt kisebb konyhai eszközök:

Szeletsütő lap, Tésztafőző, Fagyasztószekrény, Konyhai robotgép, Alacsony hőmérsékletű sütő, felvágott szeletelő gép, habverő dagasztó, souis vide. Beszerezni kívánt nagyobb eszközök: Hűtőkamra A beszerzés célja, hogy rendezvényeknél nagyobb mennyiségű ételeket és süteményeket tudjunk hűteni. Ennek eredményeképpen jelentősen megnövelhetjük a hűtött termék tároló kapacitásunkat, így versenyképesebbé válhatunk a piacon, hiszen több típusú terméket tudunk tárolni, ezzel vevőink kiszolgálási ideje csökkenhet. Az eszközbeszerzések mellett tervezzük forgóeszközök (anyagok beszerzését), melyek a szokásos munkavégzésünk elengedhetetlen kellékei. A projekt legjelentősebb eleme pedig a 2 db hőszivattyús berendezés megvásárlása és üzembe állítása éttermünk belső helyiségében.

 


Kedvezményezett neve: BODRI PINCÉSZET Borászati Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: „Munkahelyi képzések megvalósítása konzorciumi formában a BODRI PINCÉSZET Kft-ben és az OPTIMUS-QV Kft-nél”

A szerződött támogatás összege: 14 444 722 forint

A támogatás mértéke (%-ban): 100

A projekt tartalmának bemutatása:

A BODRI PINCÉSZET Kft. az OPTIMUS-QV Kft-vel konzorciumban 2018 októberében összesen 14 444 722 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül a „Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállaltok munkavállalói számára” című felhívásra benyújtott pályázatán.

A BODRI PINCÉSZET Kft. projektben 14 fő saját munkavállaló képzése valósul meg. A tervezett képzések a következők:

 1. Partnerkezelési technikák tréning 112 órában 8 fő bevonásával,
 2. Vezetői hatékonyság fejlesztés tréning 48 órában 4 fő bevonásával,
 3. Szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentáció ECDL szinten képzés, 60 órában 14 fő részvételével,
 4. Hatékony üzleti kommunikáció tréning 72 órában 2 fő bevonásával.

Az OPTIMUS-QV Kft. projektben 9 fő saját munkavállaló képzése valósul meg. A tervezett képzések a következők:

 1. Partnerkezelési technikák tréning 112 órában 3 fő bevonásával,
 2. Vezetői hatékonyság fejlesztés tréning 48 órában 3 fő bevonásával,
 3. Szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentáció ECDL szinten képzés, 60 órában 9 fő részvételével,
 4. Hatékony üzleti kommunikáció tréning 72 órában 3 fő bevonásával.

Cégeink munkavállalóit célzó képzések támogatása a munkavállalók foglalkoztathatóságának javításán keresztül hozzájárul az uniós célokkal összhangban lévő nemzeti vállalás teljesítéséhez.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.09.28.

A projekt azonosító száma: GINOP-6.1.6-17-2018-00275


 

A BODRI PINCÉSZET Kft. megkezdte A szőlőbetegség-előrejelző és döntéstámogató rendszer kifejlesztésÉRE irányuló projektjét SZEKSZÁRDON

A BODRI PINCÉSZET Kft. a Széchenyi 2020 program GINOP-2.1.2-8-1-4-16 kódszámú, Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék felhívásának keretében című pályázati kiírásán 209,6 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el kísérleti, fejlesztési folyamatok megvalósítására.

A kedvezményezett neve: BODRI PINCÉSZET Kft.

A projekt címe:  „Innovatív műszaki-tudományos növénykórtani megfigyelésekre támaszkodó, professzionális és piacképes szőlőbetegség-előrejelző és döntéstámogató rendszer kifejlesztése a Bodri Pincészet Kft.-nél”

A szerződött támogatás összege: 209 599 344 Ft

A támogatás mértéke: 55%

A GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00458 azonosító számú, Innovatív műszaki-tudományos növénykórtani megfigyelésekre támaszkodó, professzionális és piacképes szőlőbetegség-előrejelző és döntéstámogató rendszer kifejlesztése a Bodri Pincészet Kft.-nél elnevezésű kutatási-fejlesztési projekt célja egy olyan portál létrehozása, ami a kutatás során életre hívott előrejelző rendszert elérhetővé teszi a felhasználók számára. A weboldal feladata az érzékelőktől érkező adatok fogadása és feldolgozása az előre megadott modellek alapján, továbbá lehetőséget biztosít a rendszer üzemeltetőjének (a szaktanácsadónak), hogy a szabadföldi megfigyelések során rögzített adatokat felvigye, módosításokat végezzen, ezáltal növelje az előrejelzés pontosságát.

A fejlesztés során egy olyan rendszert dolgozunk ki, amely sokkal pontosabb algoritmusokkal dolgozik, figyelembe veszi a tényleges fertőzési nyomást, és konkrét védekezési javaslatokat tesz.

Legfontosabb célkitűzésük, hogy a kórokozó megfigyelését is szervesen beépítsék az előrejelző rendszerbe, így annak megbízhatóságát minden eddiginél magasabb szintre emeljék. A fejlesztés másik irányát a fertőzések időjárási feltételeinek az eddigieknél pontosabb meghatározása jelenti. Ehhez olyan szimulációs műszereket fejlesztenek ki, amelyek a tényleges fertőzési helyzeteket fürtön és levélen egyaránt a valósághoz hűen érzékelik.

Mindennek köszönhetően a gazdálkodók jóval célirányosabb védekezési programot valósíthatnak meg, és kizárólag indokolt esetben kell dönteniük a fungicides beavatkozás mellett, melynek hatására

 • csökken a környezet és a termés peszticidterhelése,
 • csökken annak az esélye, hogy a kórokozók fungicidekkel szembeni rezisztenciája kialakuljon,
 • növekszik a kémiai növényvédelem hatékonysága,
 • javul a szőlőtermés és a bor minősége.

Mindez együttesen egy olyan fenntartható gazdálkodási modell felé való elmozdulást jelent, amely az egész ágazat számára gazdasági előnyt eredményez.

A projekt megvalósítási időszaka: 2019.02.15. – 2021.01.31.

 


 

2018 | 05 | 30

OPTIMUS-QV Vendéglátó Kft.

OPTIMUS ÉTTEREM, SZEKSZÁRD

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A SZEKSZÁRDI OPTIMUS ÉTTEREM FEJLESZTÉSE A GYAKORNOKI PROGRAM SEGÍTSÉGÉVEL

Befejeződött az OPTIMUS-QV Vendéglátó Kft. fejlesztési projektje, melynek megvalósítása 2017. június végén indult. A projektjavaslat 9 362 380 Ft összegű, vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

A GINOP-5.2.4-16-2017-01798 azonosítószámon nyilvántartásba vett projekt elsődleges célja a vállalkozás statisztikai létszámának növelésével együtt járó gyakornokok, fiatal pályakezdők foglalkoztatásának elősegítése, illetve közvetlen munkahelyteremtés volt. A gyakornoki program hozzájárult az alkalmazott fiatalok munkahelyi tapasztalatszerzéséhez, a korábbiakban megszerzett szakképesítés gyakorlati hasznosulásához.

A pályakezdő fiatalok gyakorlati foglalkoztatását, mely – 2017. június végén/július elején indult – támogató mentor feladatok teljesítésével a munkahelyi tapasztalatszerzés még hatékonyabban tudott megvalósulni.

A program közvetlen hatásaként a vállalkozás bővíteni tudta foglalkoztatotti létszámát, hiszen 3 fő fiatalnak tudott munkát biztosítani (2 fő pincér/felszolgáló, 1 fő szakács), ezáltal fejlesztve kapacitásait is. Egyértelmű hatásaként a vállalkozás versenyképességének, hatékonyságának növelése vált elérhetővé.

A vállalkozás hosszú távú célja volt a fiatalok munkaerő-piaci integrációja, hosszú távú foglalkoztatása, foglalkoztathatósága.

A program keretein belül a gyakornoki munkahelyek kialakításához, illetve a foglalkoztatáshoz kötődően eszközfejlesztésre is sor került.

Az érintett munkakörökhöz kapcsolódóan nagyértékű eszközbeszerzésként hűtőszekrény, konyhai munkalap, elektromos üzemű sütő, gázüzemű főzőzsámoly, 3 db rozsdamentes előkészítő asztal, illetve hat elemes infralámpa csomag került beszerzésre. Kisértékű eszközbeszerzés részeként 4 garnitúra boros kehely készlet, 1 garnitúra porcelán étkészlet, 3 garnitúra sültes chafing szett, s végül 1 garnitúra leveses chafing szett edényezettel beszerzése valósulhatott meg.

Az OPTIMUS-QV Kft. a Gyakornoki programnak köszönhetően a foglalkoztatás bővítésére, 100 %-os mértékű, 9 362 380 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt megvalósítási időszaka 2017. június 30. – 2018. május 30. között zajlott. A továbbfoglalkoztatás jelenleg is zajlik.

A projekt pályázat szempontjából elszámolható összköltsége 9 362 380 Ft.

A projekt megvalósítási helyszíne a vállalkozás telephelye, a szekszárdi Optimus Étterem volt.

 

A fejlesztés a Magyar Állam, valamint az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

További információ kérhető:

Pölöte Norbert, vendéglátó igazgató OPTIMUS-QV Vendéglátó Kft.

Elérhetőség: +36-74/676-700 www.bodribor.hu

Írja meg kérdését vagy ajánlat kérését:
 

close-link
Bodri hírlevél
Íratkozzon fel hírlevelünkre és tudjon meg többet elsőként pályázati híreinkről, programjainkról és újdonságainkról.
FELIRATKOZOM
close-link
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0