Termő szőlőterületünk jelenleg több mint 25 hektár, melyből 11 hektár a keleti-északkeleti tájolású Faluhely-dűlőben, 11 hektár a déli kitettségű Gurovicán, a többi 3 hektár pedig kisebb ültetvények formájában a Csötönyi-völgyben, a Gesztenyésben és az Iván-völgyben található.

Jellemzően 4000-5500 tőkét telepítettünk hektáronként, melynek művelési módja rendszerint középmagas kordon. Egyes fajtáknál a szálvesszős, a kadarkánál pedig a hagyományos (gyalog-) művelést is alkalmazzuk. A sor és tőtávolság 240x90 és 280x90 cm-es, a tőketerhelés pedig fajtától és tőszámtól függően 1 és 3 kg közötti.

Szőlőterületeink közel vannak egymáshoz, ez nagyban megkönnyíti az éves szőlőmunkákat és egyben költséghatékony is. A dűlőkben vízelvezető rendszert építettünk ki, mely nemcsak a szőlőben való közlekedést, a permetezést és a szüret lebonyolítását könnyíti meg jelentős mértékben, de úgy oldja meg a vízelvezetést, hogy egyidejűleg megakadályozza a lösztalaj erózióját is. A meredek domboldal erózió elleni védelmét ezen kívül támfalrendszerrel igyekszünk megoldani, ami a talaj magas szintű védelmét teszi lehetővé, az így kialakult mikroteraszok pedig a még magasabb színvonalú szőlőtermesztés lehetőségét teremtik meg.

A Faluhely-dűlő 11 hektárját 2001-2004 között, a Gurovica-dűlőt pedig 2006-2007 között telepítettük be. A Csötönyi-völgyben és a Gesztenyésben 3 hektáron öregebb ültetvények találhatók, ezek zömében 30-35 éves telepítések, és itt található egy kis kadarka is, amely 80 éves tőkékből áll. Utóbbiak szépen karbantartott, 2 méteres sortávolságú 80 cm-1 méteres tőketávolságú, tehát meglehetősen sűrű ültetvények, mert idősebb Bodri István, azaz Bodri Papa folyamatosan gondoskodik arról, hogy kipótolja az esetleges tőkepusztulást és gyönyörűen karbantartja az idősebb ültetvényeket.

 

Gurovica

Mint minden pincészet esetében, nekünk is van kedvenc területünk, ez pedig a Gurovica, melyért az utóbbi időszakban nagyon intenzíven kezdtünk el dolgozni. Itt Kadarkánk, Kékfrankosunk, Cabernet Franc-unk, Cabernet Sauvignonunk, Merlot-nk, egy pici Rajnai rizlingünk és most már Syrah-nk is van. Ezeket az alapanyagokat, külön dolgozzuk fel, és rendszerint dűlőszelektált tételekként kerülnek forgalomba. 2009-ben a Merlot-val kezdtük ezt a sort. Így került palackba a 2011-es és 2013-as Merlot, majd a 2012-es Cabernet Sauvignon és a 2013-as Kékfrankos Gurovica válogatás. Ez a dűlő nagyon érdekes, vörös és szürkeagyagos, löszben és mészben gazdag terület, ezen talajösszetételen figyelemre méltó, hogy a vörös- és szürkeagyagnak mennyire nagy a talaj vízmegtartó képessége, így a szőlő gyökerei mindig vízhez jutnak, a legmelegebb nyaraknál sincsenek komoly aszálytünetek.

 

Faluhely

Faluhely-dűlőben Olasz és Rajnai Rizling, Sauvignon Blanc, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot terem. Ezek egy része dűlőszelektált tételként, másik része pedig házasításként kerül forgalomba.

Faluhely-dűlő talajösszetétele nagyon hasonló a Gurovicáéhoz, viszont a fekvésének köszönhetően itt más karakterű borok születnek. A keleti részeket a nap korán felszárítja, így a növényvédelem is kényelmesebb. A szőlősorok állása miatt a területek nagyobb része nem kapja meg a direkt délutáni erős napot, így az érési időszak is elnyúltabb tud lenni. A késői szüretekből fenolosan érett szőlőt kapunk, viszont a korai fajták is jól érzik magukat a területen. Az innen származó borok savszerkezete is teljesen egyedi képet mutat, ami egyaránt jól áll a friss fehérboroknak, az üde rozéknak, de a Bikavérünknek is.

 

 

Új telepítések

Az idei évben több új telepítéssel növekedett a birtok. Ezek nem nagy, sokkal inkább érdekesebb területek, a fajtaösszetétel szerint pedig Kékfrankos, Sauvignon Blanc és Syrah.

Kékfrankos esetében egy fél hektárnyi Ausztriából származó klónt telepítettünk Faluhely-dűlő azon részébe, ami a keleti fekvés miatt egy picit hűvösebb. Nagyon bízunk benne, hogy hosszú távon, a már meglévő Kékfrankosunkkal házasítva egy egészen más struktúrájú bort tudunk kialakítani általa, egy picit feszesebbé tudjuk tenni a dűlőválogatott borokat. 

A mostani Sauvignon Blanc ültetvényünkkel szembe, egy másik fekvésbe, további tőkéket ültettünk a fajtából. Ezt a területet - bár hivatalosan Faluhelyhez tartozik -, mi Tölgyfás terasznak neveztük el, hiszen majdnem a közepén található két, nagyjából 50-60 éves tölgyfa. Ez egy egyhektáros darab, aminek az az érdekessége, hogy nyugat felé néz az ültetvény, és a sorállás miatt nem kap közvetlen napfényt. A másik, 0,3 hektárnyi Sauvignon Blanc-t pedig Faluhelynek arra a részére - a pincével szemben levő oldalra - telepítettük, ahol korábban még sosem volt szőlő. Valamivel másabb a fekvése, kicsit szélnek kitettebb, kicsit később, de tovább kapja a napot, mint a másik, és a sorállás miatt ezt sem éri direkt napsugárzás. A Sauvignon Blanc-nál ugyanis fontos, hogy ne tegyük ki közvetlen napfénynek a fürtöket, hanem lehetőség szerint - ha az évjárat engedi -, inkább levél alatt érjen a termés.

A Syrah Gurovica-dűlő legtetején található egy elég meleg, napsütésnek kitett területen, ugyanis a Syrah szereti is a meleg részeket. Fél hektárnál kicsivel kevesebbet telepítettünk belőle dél felé néző sorállással, sűrű tőszámmal.

Mivel ennek a területnek már annyira meredek a teteje, hogy nem lehetett egy egybefüggő, nagy teraszt kialakítani, így kisebb, pársoros mikroteraszokat hoztunk létre az ültetvényen. Nagyon figyeltünk a klónválasztásra is, egy picivel apróbb bogyójú, vastagabb héjú, kevésbé érzékeny fajtát választottunk. Mivel szereti a nagyon meleg időt, és az ilyen évjáratokban tudja a legszebb arcát mutatni, ezért is telepítettük a Gurovicán belül is a legmelegebb részbe.

A melioráció során szépen látszott a talajrétegződés alakulása a területen - meddig van lösz, meddig van vörösagyag és alatta milyen meszes terület található -, így a a szőlő alany választása során is olyat preferáltuk, ami igazán erős mésztűrő képességgel rendelkezik, valamint a vitalitása is elég nagy ahhoz, hogy viszonylag hamar, erősen és intenzíven kezdjen el növekedni, ezzel párhuzamosan a gyökér is gyorsabban fejlődjön. Abban bízunk, hogy ez egy értékes terület lesz - kis mennyiségű, de prémium minőségű bort fog adni. 

 

 

Fajtaösszetétel

12,5 hektár Kékfrankos (Faluhely, Gurovica, Csötönyi-völgy, Gesztenyés)

Az egyik legfontosabb fajtánk a Kékfrankos, mivel kiváló rozék készülnek belőle, elsőrendű alapanyag a bázisborokhoz, jól házasítható és komplex, így koncentrált prémium termékek készítésére is alkalmas. Bársonyossága, fűszerezettsége, a fajtára jellemző intenzív illata bizonyítja, hogy a kékfrankos különleges minőséggel hálálja meg a nagyszerű termőhelyet. Jól tükrözi-közvetíti a terroirt, nagy lehetőségek rejlenek benne. A megfelelő terméskorlátozással feldolgozott szőlő, a kifogástalan erjesztési körülmények és a jó hordóválasztás igazi különlegességet eredményez. Többek között ezért is áll a Bodri Pincészet fajtaszerkezetének centrumában ez a ma már hungarikumnak tekinthető fajta, melynek borvidéki fejlődését a Bodri birtokon évente megrendezett kékfrankos fajtakóstolókon szoktuk elemezni.

3 hektár Merlot (Faluhely, Gurovica, Csötönyi-völgy)

Pincészetünknél a második helyen a Merlot áll, mert ez a világon ismert és igen közkedvelt bordeaux-i fajta a szekszárdi borvidéken kimagasló termőtulajdonságokkal talált hazára. Nagy lehetőség rejlik benne, hiszen a könnyedebben megfogalmazott alap típus mellett terméskorlátozással képes mélyebb, teltebb, igazi “nagyágyú” vörösborokat adni. Jellemzői: közepes test, mély rubin szín, intenzív illat, harmonikus savak és bársonyosság.

3 hektár Cabernet Sauvignon (Faluhely, Gurovica, Csötönyi-völgy)

Szortimentünkben a Cabernet Sauvignon is megjelenik, dűlőinkben kiváló vörösbort eredményez. Önállóan alapborként és prémium borként is palackozásra kerül, de fontos eleme a cuvéeknek is. Karakteres megjelenésű, intenzív gyümölcsös ízvilágú, lendületes, tanninban gazdag, szép savkarakterű  bort produkál.

2 hektár Kadarka (Faluhely, Gurovica, Csötönyi-völgy, Iván-völgy)

A Kadarka ismét központi szerepet tölt be Szekszárdon, ma már azt is kijelenthetjük, hogy a leginkább fajtajelleges, legszínesebb és legmélyebb tónusú Kadarkák jórészt itt készülnek. A fajta elképesztően sokrétű, némely megfogalmazása már a nagy bor jegyeit mutatja, a kitűnő évjáratokban különlegesség a borvidéken. A Bodri kadarkából rubinszínű, fűszeres illatú, közepesen telt, gyümölcsös bor születik, mely a terméskorlátozásnak, a modern körülmények közötti erjesztésnek és a prémium minőségű hordókban történő ászkolásnak köszönhető .

1,5 hektár Cabernet Franc (Faluhely, Gurovica)

A Cabernet Franc a tapasztalatok szerint sokkal jobban illeszkedik a szekszárdi termőtájba, mint a Cabernet Sauvignon. Termését korlátozzuk, magas minőségű bort készítünk belőle. Erjesztését az egyik legmodernebb, speciálisan az ilyen tételek előállítására készített Taucher-tartályunkban végezzük, amit rendszerint több hónapig új kis tölgyfahordóban érleljük.

1,3 hektár Sauvignon Blanc (Faluhely)

A francia eredetű szőlőfajta nem mindennapi arcát mutatja Faluhelyen. Kiválóan érzi magát a löszös talajú dűlőkben. Jelenleg kétféle stílusú Sauvignon Blanc található a pincészetnél: a friss Blanka és a hordós, érlelt prémium tétel a Faluhely-dűlőből.

A borokhoz kétféle szőlő alapanyagot használunk fel: az egyik egy magas mustfokú, lágyabb savgerincű, későbbi szüretű változat, a másik egy korai szüretből származó,  magasabb savtartalmú szőlőként kerül feldolgozásra. Így az egyik változat lágyabb karaktert és vastagabb testet produkál, míg a másik friss, gyümölcsös illatot mutat. Feldolgozásuk, erjesztésük, érlelésük teljesen külön történik.  

Dűlőszelektált tételünket az érési idő optimális megválasztása, a fürtválogatás és az általában 12 hónapos 500 literes fahordóban való érlelés teszi egyedivé. Sós jegyeivel és élénk savaival jól illusztrálja a Faluhely-dűlő sajátosságait.

Mivel a Sauvignon Blanc egy nagyon sokoldalú szőlőfajta, így nem csak az említett típusú borok készülhetnek belőle, hanem létezik a kettő átmenete is. Ehhez készítjük most elő az alapokat az új telepítéseinkkel, hogy pár év múlva ez a terv is megvalósulhasson.

A következő fajták találhatók még meg dűlőinkben kisebb területeken: 

0,5 hektár Pinot Noir (Faluhely)

0,5 hektár Olaszrizling (Faluhely, Csötönyi-völgy)

0,3 hektár Rajnai Rizling (Gurovica)

0,3 hektár Chardonnay (Csötönyi-völgy)

0,3 hektár Müller-Thurgau, régi nevén Rizlingszilváni (Csötönyi-völgy)

0,3 hektár Zweigelt (Csötönyi-völgy)

0,3 hektár Portugieser (Csötönyi-völgy)

 

Felvásárlás

A saját szőlőterületeken túl minden évben vásárolni is szoktunk szőlőalapanyagot. Beszállító partnereinkkel igen régóta kapcsolatban vagyunk, egész évben folyamatos rátekintést kapunk az ültetvényeikre, és növényvédelmük is a legtöbbször azonos a miénkkel.